StoryEditor

Spor o plyne medzi Bieloruskom a Ruskom pokračuje

29.12.2006, 15:03
Autor:
SITASITA

Rusko a Bielorusko pokračovali v piatok v novom kole rozhovorov s cieľom urovnať spor o cenách zemného plynu, ktorý by mohol ohroziť dovoz ruského plynu cez Bielorusko do európskych krajín. Hovorca ruského plynárenského monopolu Gazprom Sergej Kuprijanov oznámil, že v piatok sa v Moskve na ďalších rokovaniach zúčastňuje aj riaditeľ bieloruskej plynárenskej spoločnosti Beltransgaz Dmitij Kazakov. Podľa Kuprijanova je situácia napätá, ale stále je šanca, že sa vyrieši. Vedúci bieloruskej delegácie v Moskve, prvý tajomník bieloruského ministra pre energetiku Andrej Žukov nešetril optimizmom a uviedol, že "problém sa pravdepodobne vyrieši dnes alebo zajtra".
Gazprom sa vyhráža, že od 1. januára preruší dodávky plynu do Bieloruska, ak Minsk nebude súhlasiť s navrhovaným zvýšením ceny plynu. Bielorusko na oplátku pohrozilo, že neumožní Rusku dodávať zemný plyn do Európy prostredníctvom svojich plynovodov, ak sa obe krajiny na budúcoročných cenách plynu nedohodnú. Takéto opatrenie by najviac poškodilo Poľsko, Nemecko a Litvu. Gazprom dodáva do Európy štvrtinu jej spotreby zemného plynu. Z toho 20 percent prúdi cez Bielorusko a 80 percent cez Ukrajinu. Kyjev vo štvrtok oznámil, že je pripravený zvýšiť prepravovaný objem zemného plynu, ak sa na trase cez Bielorusko vyskytnú problémy .
Gazprom pôvodne navrhoval štvornásobné zvýšenie ceny plynu pre Bielorusko na 200 USD za tisíc metrov kubických. Neskôr požiadavku znížil na 105 USD, s tým, že 75 USD z toho by Bielorusko platilo v hotovosti a zvyšok by mohlo splatiť akciami spoločnosti Beltransgaz, ktorá spravuje bieloruské plynovody. Ruská firma sa totiž snaží získať pod kontrolu plynovody vedúce cez bieloruské územie.
Viceprezident Gazpromu Alexander Medvedev pre francúzsky denník Le Figaro v piatok povedal, že Bielorusko sa dalo na cestu "smiešneho vydierania" a európski klienti by naozaj mohli pocítiť nedostatok zemného plynu. Gazprom argumentuje, že cena zemného plynu rastie a ostatné bývalé sovietske republiky - Ukrajina, Gruzínsko a Moldavsko - ich tiež museli prijať. Moskva chce takto ukončiť dotovanie zemného plynu z čias bývalého Sovietskeho zväzu a prejsť na medzinárodne akceptované ceny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 04:37