StoryEditor

MH SR: Vláda musí vytvoriť prostredie pre trvalý rozvoj automobilového priemyslu

01.04.2005, 10:35
Autor:
TASRTASR

Vláda SR musí pokračovať vo svojom úsilí a vytvoriť prostredie pre trvalý rozvoj automobilového priemyslu aj po skončení obdobia poskytovania investičných stimulov zahraničným investorom. Konštatuje to Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v materiáli s názvom Rozvoj automobilového priemyslu ako generátor hospodárskeho rastu priemyslu a jeho reštrukturalizácie.
Slovensko je v súčasnosti jednou z najatraktívnejších európskych krajín pre investovanie v automobilovom priemysle. MH SR svojou iniciatívou reaguje na situáciu, ktorá na Slovensku vznikla príchodom automobiliek a ich dodávateľov. Zámerom rezortu je vytvoriť podmienky na zriadenie logistickej základne rozvoja tohto sektora v dlhodobom horizonte a predpoklady pre vznik výskumno-vývojovej základne.
Z predkladaného materiálu vyplývajú 4 základné priority, na rozvoj ktorých by sa SR mala v súvislosti s rozvojom automobilového priemyslu zamerať. Sú nimi infraštruktúra, regionálny rozvoj, veda, výskum a inovácie a ľudské zdroje. Kľúčovým faktorom rozvoja sú tak, ako v každej ekonomike, ľudia. Ak má byť automobilový priemysel hnacím motorom rozvoja slovenskej ekonomiky, potom musí dôjsť k zásadným zmenám v systéme prípravy kvalifikovanej pracovnej sily na všetkých úrovniach vzdelávania, konštatuje materiál MH SR.
V analýze sa ďalej uvádza, že Slovensku sa podarilo zachytiť trend presunu kapacít západných producentov smerom na východ. Úspešne tu pôsobí nemecká automobilka Volkswagen (VW), výrobu ktorej už čoskoro doplní francúzska spoločnosť PSA Peugeot Citroën a kórejská automobilka Kia. Automobilový priemysel dnes v SR zamestnáva asi 55 000 ľudí, pričom do roku 2010 by sa ich počet mal zvýšiť nad 100 000. Objemom exportu na celkovom vývoze krajiny presahuje 32 %, pričom z celkových zahraničných investícií na Slovensku do automobilového sektora plynulo takmer 25 %. Rozsiahly materiál predložil rezort hospodárstva na medzirezortné pripomienkové konanie.
mal zll

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 17:28