StoryEditor

Putin navrhuje zníženie ťažby ropy

09.01.2007, 14:28
Autor:
SITASITA
Ruský prezident Vladimir Putin vyzval vládu, aby zvážila možnosť obmedzenia ťažby ropy v dôsledku sporu s Bieloruskom. Moskva zatiaľ s Bieloruskom odmietla o vyriešení sporu rokovať.

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval vládu, aby zvážila možnosť obmedzenia ťažby ropy v dôsledku sporu s Bieloruskom. Moskva zatiaľ s Bieloruskom odmietla o vyriešení sporu rokovať. Putin na zasadnutí vlády nariadil ministrom, aby "diskutovali s ruskými spoločnosťami o možnostiach obmedzenia ťažby ropy vzhľadom na problémy súvisiace s prepravou ropy cez Bielorusko." Rusko má obmedzené kapacity na spracovanie ropy a v prípade náhleho poklesu exportu musí obmedziť ťažbu.
Predstavitelia Bieloruska, ktorí v utorok pricestovali do Moskvy na krízové rokovania, vyhlásili, že nemôžu začať rokovať a vyzvali na rozhovory bez podmienok. Ruskí predstavitelia zase uviedli, že rozhovory môžu začať iba v prípade, že Bielorusko zruší tranzitnú daň na ropu. "Za rokovací stôl by sme mali zasadnúť bez úvodných podmienok a požiadaviek. Sme pripravení pre dialóg," povedal zástupca bieloruského ministerstva zahraničia Andrej Jevdochenko na tlačovej konferencii na bieloruskej ambasáde. "Dúfame, že ruská strana vypracuje svoju pozíciu pre rozhovory, určí pre nás rokovací tím a dnes alebo zajtra môžme obnoviť dialóg," dodal Jevdochenko.
Bieloruskí predstavitelia pricestovali v utorok do Moskvy na krízové rokovania po tom, ako sa zastavili dodávky ropy cez bieloruské územie do Európy. Obe krajiny sa navzájom obviňujú z vyprovokovania kritickej situácie. Bielorusko minulý týždeň uvalilo na ruskú ropu tranzitnú daň, ktorú Moskva označila za nelegálnu. Vzápätí Rusko ustanovilo vysoké clá na dovoz ropy do Bieloruska. Podľa Moskvy Bielorusko cez víkend nelegálne odčerpalo z ropovodu Družba 79 tisíc ton ropy smerujúcej do európskych krajín.
Dodávky ruskej ropy cez ropovod Družba sa prerušili už v nedeľu do Poľska a Nemecka. V pondelok večer boli zastavené dodávky ropy aj na Slovensko, do Maďarska a do Českej republiky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 16:01