StoryEditor

Prepojenosť TÚ s ST nemá vplyv na rozhodnutia úradu

11.07.2006, 17:07
Autor:
SITASITA

Prepojenosť Telekomunikačného úradu SR (TÚ) so spoločnosťou Slovak Telekom prostredníctvom podielov Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR (MDPT) nemá podľa riaditeľa sekcie pošty a telekomunikácií na MDPT Antona Smitku vplyv na rozhodnutia TÚ. "Úrad je nezávislý regulačný orgán a jeho prepojenosť s Telekomom nesúvisí s tým, aké rozhodnutia príjma," povedal pre agentúru SITA Smitka. Podľa neho má MDPT záujem na tom, aby sa postavenie TÚ zmenilo a aby bolo jeho financovanie oddelené od kapitoly MDPT. "Pracujeme na tom, aby bol úrad finančne oddelený, všetko však záleží na politickej vôli," skonštatoval Smitka. Možnosťou by mohlo byť zlúčenie TÚ s ďalšími regulačnými úradmi ako Poštový úrad a Rada pre vysielanie a retransmisiu.
Ako na tlačovej konferencii uviedol predseda Asociácie telekomunikačných operátorov (ATO) Vladimír Ondrovič, najväčším problémom nerozvinutého konkurenčného prostredia na slovenskom telekomunikačnom trhu sú nedostatočné zásahy a zároveň málo pevné rozhodnutia TÚ. "Ak by TÚ nebol prepojený s bývalým monopolom Slovak Telekom prostredníctvom podielov Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR, jeho regulačné rozhodnutia by určite vyzerali inak, ako je to v súčasnosti a konkurencia na trhu v SR by bola na omnoho lepšej úrovni," povedal Ondrovič.
Podľa Smitku bráni rýchlejšiemu rozvoju konkurencie na telekomunikačnom trhu v SR aj predlžovanie procesov rozhodnutí TÚ, keďže sa telekomunikačné podniky odvolávajú voči jeho rozhodnutiam. "Firmy, veľké, či malé, využívajú tak svoju zákonnú možnosť odvolať sa voči rozhodnutiam TÚ. Nie je však možné, aby konkurencia bola ihneď v každom segmente telekomunikačného trhu," dodal Smitka. Podľa neho robí úrad rozhodnutia v rámci svojich možností, pomohlo by mu však, keby mohol posilniť počet svojich zamestnancov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 08:10