StoryEditor

Najviac PZI v Európe vlani získala Veľká Británia

07.06.2006, 19:12
Autor:
TASRTASR

Veľká Británia aj vlani získala najviac priamych zahraničných investícií (PZI) v Európe. Jej najväčší konkurent Francúzsko sa však k nej priblížilo. Vyplýva to z dnes zverejnenej správy spoločnosti Ernst & Young monitorujúcej investície.
Veľká Británia získala 18,2 % PZI projektov realizovaných vlani v Európe. Na druhom mieste je so 17,5 % Francúzsko a tretie je Nemecko so 6 %. Podľa správy bolo v Európe vlani o 5 % viac PZI projektov ako v roku 2004. Vo východnej Európe ich najviac získalo Poľsko. A Slovensko a Rumunsko podľa spomínanej správy zaznamenali výrazný nárast počtu PZI projektov.
Vo Veľkej Británii však počet PZI projektov vlani medziročne mierne poklesol, zatiaľ čo Francúzsko zaznamenalo 9,8-% rast a Belgicko dokonca 32,4-% zvýšenie.
Vedúcim sektorom z hľadiska PZI projektov v Európe bol softvérový sektor, na ktorý pripadalo 35 % všetkých PZI projektov. Najviac z nich bolo umiestnených v Británii, predovšetkým v Londýne. Správa tiež zaznamenala pokles podielu priemyslu ako zdroja PZI. Z hľadiska počtu projektov najrýchlejšie rástli obchodné služby, ako je outsourcing výroby a zákaznícka podpora.
Londýn zostáva hlavným mestom investícií, pretože rastie potreba moderných služieb založených na znalostiach, ktoré sú protikladom takých tradičných oblastí, ako je automobilový priemysel.
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 16:31