StoryEditor

EK chce od Číny rýchle obmedzenie vývozu tričiek a ľanovej priadze

17.05.2005, 15:56
Autor:
TASRTASR

Európska komisia (EK) dnes zvýšila tlak na Čínu, aby obmedzila vývoz lacného textilu do Európskej únie (EÚ), keď sa rozhodla otvoriť naliehavé konzultácie s čínskymi úradmi o tričkách a ľanovej priadzi. Tieto konzultácie majú viesť k rýchlemu obmedzeniu dovozu čínskych výrobkov do únie.
Komisár pre obchod Peter Mandelson dnes oznámil otvorenie naliehavých konzultácií pre 2 z 9 kategórii čínskeho textilu, ktoré momentálne Brusel vyšetruje tričká a ľanovú priadzu. "Len ak Čína neprijme účinné opatrenia, navrhne komisia dočasné obmedzenia na rast čínskeho exportu v uvedených kategóriách pre rok 2005," oznámil komisár.
Vyšetrovanie EK zistilo, že od začiatku tohto roku, keď sa uvoľnil svetový obchod s textilom, narástol dovoz z Číny do EÚ v prípade tričiek o 187 % a v prípade ľanovej priadze o 56 % oproti rovnakému obdobiu vlani.
Okrem toho viedol čínsky dovoz k výraznému poklesu výroby v únii. Napríklad v Portugalsku klesla výroba tričiek o 30-50 %, v Grécku o 12 a v Slovinsku o 8 %. Výroba ľanovej priadze klesla v Európe o 25 %, obrat o 25 % a zamestnanosť v tejto oblasti o 13 %, informovala komisia.
Dramatický nárast čínskeho dovozu tiež poškodil niektoré rozvojové krajiny ako Pakistan, Srí Lanku či Bangladéš, ktorých vývoz do únie poklesol.
Procedúra naliehavých konzultácií vyžaduje od Číny, aby obmedzila svoj vývoz na úroveň prvých 12 z predchádzajúcich 14 mesiacov zvýšenú o 7,5 %. Toto obmedzenie bude platné do konca roku 2005.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 19:52