StoryEditor

Slovinsko predpokladá, že do dvoch rokov vstúpi do OECD

05.02.2008, 10:29
Autor:
SITASITA

Slovinsko by sa malo stať plnohodnotným členom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) do dvoch rokov. V pondelok o tom informoval slovinský minister zodpovedný za hospodársky rast Žiga Turk. "Verím, že je reálne, aby sme budúci rok, alebo v období približne dvoch rokov získali členstvo," povedal Turk na tlačovej konferencii, ktorú viedol spolu so zástupkyňou riaditeľa OECD Thelmou Askey.
OECD v máji pozvala Čile, Estónsko, Izrael, Rusko a Slovinsko na rokovania o vstupe do v súčasnosti 30-člennej organizácie a v decembri im schválila plán rokovaní. Askey uviedla, že týchto päť krajín pravdepodobne nezíska členstvo v OECD naraz, avšak nekonkretizovala ani prípadný časový harmonogram. Turk ďalej povedal, že vstupom Slovinska do OECD by sa mal krajine zlepšiť prístup na svetové finančné trhy. "Pre obchodné spoločnosti bude členstvo znamenať odpadnutie prekážky v oblasti medzinárodnej spolupráce, keďže členovia OECD majú priaznivejšie podmienky na mnohé finančné transakcie," dodal.
OECD sa naposledy rozširovala v roku 2000, keď sa jej 30. členom stalo práve Slovensko. O členstvo v skupine, ktorej členovia zdieľajú záväzok demokracie voľného trhu, sa usiluje približne 16 krajín. Organizácia, ktorá vznikla po druhej svetovej vojne, sa súčasnosti snaží rozšíriť o krajiny s rozvíjajúcimi sa trhmi, aby si zaistila perspektívu a upevnila svoju pozíciu v svetovej ekonomike.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 05:04