StoryEditor

Británia bude mať nový zákon o bankovom dohľade FSA

05.01.2008, 13:01
Autor:
TASRTASR
Britská vláda plánuje zvýšiť právomoci bankového dohľadu, aby sa viac neopakoval krízový scenár, ktorý zažila krajina vlani na konci leta, keď sa do existenčných problémov dostal hypotekárny ústav Northern Rock.

V rozhovore pre anglický denník Financial Times to uviedol minister financií Alistair Darling.

Bankový dohľad Financial Services Authority (FSA) bude mať právo vstúpiť do činnosti finančného ústavu a prevziať kontrolu jeho vkladov, ak sa banka dostane do závažných problémov. Minister povedal, že sa podobné opatrenia už uplatňujú v Spojených štátoch, Kanade a v niektorých európskych krajinách.

Darling upozornil na to, že nové právomoci budú uvedené v zákone, ktorý umožní FSA a centrálnej banke, aby mohli od úverových ústavov dostávať viac informácií o skutočnom stave ich hospodárenia. Banky v Británii sú teraz z hľadiska kontroly v rovnakej situácii ako iné inštitúcie a platný zákon o bankrote neumožňuje kontrolným orgánom sektoru, aby konali rýchlo a rozhodne, keď sa bankový ústav dostane do existenčných problémov.

Northern Rock, ktorý sa orientoval na krátkodobé úvery, sa dostal do ťažkostí v septembri 2007, keď vypukla kríza hypotekárneho trhu v Spojených štátoch. Správa, že centrálna banka, Bank of England, sa stala posledným možným záchrancom úverového ústavu, spôsobila paniku. Ľudia si začali vo veľkom vyberať svoje vklady, hodnota akcií ústavu sa prudko znížila. Panika zanikla až potom, keď minister financií oznámil, že sa vláda zaručuje za vklady v Northern Rock.

Združenie britských bankárov privítalo ministrov plán. Darling dodal, že návrh zákona predloží do parlamentu na prerokovanie a schválenie v máji. Konzultačný proces o jeho obsahu sa začne už v nasledujúcich dňoch.

Informovala o tom agentúra AP.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 01:38