StoryEditor

Kvôli hypotekárnej kríze odchádza aj generálny riaditeľ Bear Stearns

08.01.2008, 10:38
Autor:
TASRTASR

Hypotekárna kríza v USA si vyžiadala ďalšiu obeť. Podľa Wall Street Journalu by mal post generálneho riaditeľa banky Bear Stearns opustiť kontroverzný James Cayne. Podľa denníka by Cayne však mal zostať predsedom predstavenstva banky.
Cayne, ktorý stojí na čele banky od roku 2001, odmietol uvedené informácie komentovať. Sedemdesiatštyriročný Cayne je pod paľbou kritiky od leta, kedy sa zrútili dva hedžové fondy Bear Stearns. Banka musela odpisovať straty v súvislosti s cennými papiermi spojenými s rizikovými hypotékami aj v 4. kvartáli, kedy zaznamenala prvú stratu v histórii.
Cayne sa stal terčom mnohých nelichotivých článkov, ktoré informovali o tom, ako hrá golf alebo bridž, zatiaľ čo sa kľúčové operácie banky v segmente cenných papierov s fixným príjmom prepadávajú v dôsledku hypotekárnej krízy.
Bear Stearns odpísala v poslednom kvartáli fiškálneho roka 2006/07 (do 30. novembra) v súvislosti s krízou na trhu rizikových hypoték stratu 1,9 miliardy USD, v prepočte 43,11 miliardy SKK. Čistá strata spoločnosti, ktorá bola vôbec prvou v jej histórii, dosiahla v spomínanom štvrťroku 854 miliónov USD.
Očakáva sa, že novým generálnym riaditeľom sa stane 57-ročný Alan Schwartz, ktorý je prezidentom Bear Stearns.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 01:58