StoryEditor

Čierna Hora bude musieť splniť maastrichtské kritériá

10.10.2007, 08:33
Autor:
TASRTASR

Čierna Hora, ktorá používa euro, hoci nie je členskou krajinou Európskej únie, bude musieť splniť všetky maastrichtské kritériá vyžadované pre vstup do eurozóny, ak bude chcieť byť v budúcnosti jej oficiálnym členom. Vyplýva to z vyhlásenia predloženom dnes na Rade EÚ pre ekonomické a finančné otázky (ECOFIN) v Luxemburgu.

Vo vyhlásení sa zdôrazňuje, že členská krajina EÚ nesmie zaviesť euro bez toho, aby splnila všetky požadované kritériá týkajúce sa deficitu, inflácie, stability úrokových sadzieb a výmenného kurzu. Jednostranný prechod na euro je preto v rozpore so Zmluvou EÚ, ktorá predpokladá prijatie spoločnej európskej meny v členskej krajine únie ako vyvrcholenie štruktúrovaného konvergenčného procesu.

Čierna Hora prešla na euro z nemeckej marky v januári 2002, keď sa eurobankovky a euromince dostali do obehu v 11 štátoch únie. Európska centrálna banka proti tomu vtedy nenamietala a nepredpokladá sa, že by teraz požiadala Čiernu Horu, aby prestala používať euro a prešla naň opäť až po vstupe do EÚ. Podobne je euro platidlom aj v Kosove, ktoré je pod medzinárodným dohľadom.

Na budúcotýždňovom zasadnutí ministrov zahraničných vecí by mala EÚ uzavrieť s Čiernou Horou Stabilizačnú a asociačnú dohodu (SAA), ktorá je predpokladom pre začatie prístupových rokovaní.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 00:00