StoryEditor

Drahá ropa vyvolala silnú negatívnu reakciu akciových trhov

05.01.2008, 08:26
Autor:
TASRTASR
Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy West Texas Intermediate (WTI) sa v piatok na záver obchodného dňa na komoditnej burze v New Yorku predával po 97,91 USD, v prepočte vyše 2 219 SKK, a v priebehu sesie zlacnel o 1,27 USD.

Najnižšia cena barelu WTI sa zaznamenala v piatok na úrovni 97,10 USD. Barel londýnskeho Brentu uzatváral na hodnote 96,79 a od rána zlacnel o 81 centov.

Analytici uvádzajú, že správa americkej vlády o vzostupe miery nezamestnanosti v krajine v decembri na 5 % a vytvorenie len 18 000 nových pracovných miest v poslednom mesiaci roka môže byť príznakom nepriaznivého vývoja v najsilnejšom hospodárstve sveta.

Vysoká cena ropy, ktorá v stredu dosiahla hodnotu 100 USD za barel a vo štvrtok ju o 9 centov dokonca prekročila, spolu so správou o raste nezamestnanosti vyvolali rozruch na akciových burzách a došlo k veľkému výpredaju podielov. Hlavný index Newyorskej burzy cenných papierov Dow Jones klesol v piatok o 256,54 bodu a skončil pod hranicou 13 000 bodov. Index FTSE 100 londýnskej burzy stratil z hodnoty 130,90 bodu, nemecký index DAX klesol o 99,72 bodu a index Nikkei v Tokiu upadol na úroveň spred 17 mesiacov.

Situácia bola až taká vážna, že prezident USA George W. Bush pokladal za potrebné zareagovať na ňu. V piatok vyhlásil, že základy americkej ekonomiky sú silné a zdravé a niektoré nepriaznivé správy na tom nemôžu nič zmeniť. Prezident po stretnutí s členmi pracovnej skupiny finančných trhov vyzval spracovateľov ropy, aby investovali do výstavby ropných rafinérií a novými kapacitami prispeli k zníženiu cien pohonných látok. Varoval Kongres, že to najhoršie, čo by mohol urobiť pre americkú ekonomiku, keď sa koncom januára znovu zídu jeho členovia na rokovania, by bolo zvýšenie daní. Kongresmanov vyzval, aby schválili aj opatrenia, ktoré navrhol , aby sa uľahčila situácia dlžníkov hypotekárnych ústavov pri splácaní svojich záväzkov.

Pokles akciových kurzov zase ovplyvnil obchodníkov s ropou, ktorí sa začali obávať, že oslabenie ekonomickej aktivity povedie k poklesu dopytu po komodite a teda nevyhnutne aj k poklesu jej ceny, ak sa zachová súčasný objeme jej dodávok na svetový trh.

Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
(1 USD = 22,665 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 02:42