StoryEditor

Slovensko je opäť slobodnejšou ekonomikou

16.01.2008, 13:22
Podľa rebríčka, ktorý vydala nadácia Heritage Foundation a denník Wall Street Journal sme sa ocitli na 35. mieste. Prvenstvo patrí Honkongu, za ktorým nasledujú aj ďalšie dve niekdajšie britské kolónie - Singapur a Írsko.

Írsko je zároveň tohto roku aj najvyššie umiestnenou európskou ekonomikou. Európania si však v rebríčku viedli veľmi dobre. Patrí im polovica z prvých dvadsiatich miest. Spojené štáty, ktorých postihla tohto roku hypotekárna kríza, na ňu reagovali podľa zostavovateľov rebríčka veľmi dobre. Krajina sa umiestnila na piatom mieste.

„Je to už 14. ročník posudzovania ekonomickej slobody krajín. Každoročne sa v ňom zameriavame na faktory týkajúce sa ochrany vlastníckych práv , daňovej sústavy, vládnych zásahov do ekonomiky, do menovej a rozpočtovej politiky, obchodu a celokovo do podnikateľskej slobody,“ tvrdí jedna z autorov správy Mary Anastasia O´Gradyová.

Prví z V4

Naša krajina sa spomedzi 41 európskych krajín umiestnilo v polovici. V celkovom rebríčku nám patrí 35. miesto, keď sme si oproti vlaňajšku polepšili o 0,3 percentuálneho bodu na 68,7 percent. Ako vyplýva z výskumu, krajina sa zlepšila v štyroch z desiatich ekonomických slobôd, pričom v porovnaní so susednými krajinami z V4, sme obstáli najlepšie.

Ako sa píše v správe, Slovensko dosiahlo veľmi vysoké skóre vo väčšine hodnotených kategórií, najmä pokiaľ ide o spomínanú investičnú, rozpočtovú, menovú a obchodnú slobodu. Krajina podľa autorov aktívne podporuje zahraničné investície a zahraniční investori podliehajú iba minimu špeciálnych regulačných predpisov skoro vo všetkých sektoroch ekonomiky. „Finančný sektor výrazne profituje z agresívnej vládnej privatizačnej kampane,“ píše sa v správe.

Podľa Heritage Foundation sú však problémom aj naďalej vládne výdavky, ktoré predstavujú až dve pätiny HDP a problematická je aj korupcia či pomalosť súdnictva. Na to často doplácajú práve zahraniční investori.

 Index ekonomickej slobody 2008 (výber)
  1.Honkong
  2. Singapur
  3. Írsko
  4. Austrália
  5. USA
12. Estónsko
13. Holandsko
16. Fínsko
23.

Nemecko

35. Slovensko
37. Česká republika
43. Maďarsko
48. Francúzsko 
75. Slovinsko 
83. Poľsko 
 Zdroj: Heritage Foundation/The Wall Street Journal Index of Economic Freedom

 


Viac o téme nájdete vo štvrtkových
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 01:46