StoryEditor

Krátko z Európskej únie

11.05.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Giscard d'Estaing: Neexistuje nádej na dohodnutie lepšej euroústavy
Ak Francúzsko v referende 29. mája odmietne ústavu Európskej únie, podľa bývalého francúzskeho prezidenta Valeryho Giscarda d'Estaing a jedného z hlavných architektov zmluvy nie je nádej, že sa podarí dohodnúť lepší dokument. "Nie je jasné, ako by mohli byť výsledky iné," povedal Giscard d'Estaing, ktorý viedol náročné dvojročné práce na príprave dokumentu, v rozhovore pre pondelkové vydanie denníka La Croix. "Neexistuje nádej na dohodnutie priaznivejšej zmluvy," pretože francúzske požiadavky už boli splnené na rokovaniach. Okrem toho pri nových rokovaniach by išlo o tie isté problémy: Francúzi by dokument pokladali za príliš ekonomicky liberálny, Briti a Česi za "príliš intervenčný", uviedol Giscard d'Estaing. (TASR)

Ratifikácia euroústavy posilní to, čo sa dosiahlo európskou integráciou
Ratifikácia európskej ústavy, ktorá práve prebieha v členských štátoch EÚ, posilní všetko, čo sa už podarilo dosiahnuť vďaka európskej integrácii a položí základ pre ešte väčší pokrok v budúcnosti. Vo vyhlásení k pondelkovému 55. výročiu Schumanovej deklarácie, ktorá položila základ terajšej Európskej únie, to uviedla Európska komisia. Európska integrácia podľa nej zmenila tvár Európy. Viedla ju spoločná vôľa Európanov: sloboda a trvalý mier namiesto vojny, porozumenie a vzájomné uznanie namiesto konfliktov, nedôvery a nenávisti. A to všetko s pomocou európskych inštitúcií, ktoré podporujú na jednej strane spoločný osud a na druhej bohatú rôznorodosť, píše sa vo vyhlásení. Pokračujúci proces európskej integrácie, ktorý šíril stabilitu na kontinente a umožnil rozvíjať Európe silné vzťahy s najbližšími susedmi, je ešte aj dnes základným nástrojom na riešenie ostávajúcich pohraničných konfliktov, ktoré pretrvali od konca druhej svetovej vojny. (TASR)

Kampaň za ústavu sa vo Francúzsku zintenzívňuje
Francúzska vláda využila pondelkový Deň Európy na zintenzívnenie kampane za prijatie ústavy Európskej únie, o ktorej budú voliči rozhodovať v referende o necelé tri týždne. Za schválenie dokumentu sa postavil aj herec Gérard Depardieu. "Hovorím áno," povedal Depardieu po prečítaní textu od Victora Huga z roku 1849, v ktorom slávny autor písal o želaní vidieť Európu zjednotenú v mieri. Herec prerušil nakrúcanie filmu a vystúpil s desaťminútovým príhovorom na ministerstve zahraničných vecí, ktoré otvorilo brány verejnosti, aby si mohla pozrieť sériu výstav o Európe -- s jasným zámerom voličom dokázať, že EÚ funguje. Minister zahraničných vecí Michel Barnier poznamenal, že po Hugovej obhajobe mieru viedli Francúzsko a Nemecko tri vojny. Vládnuca strana medzitým distribuovala na staniciach železníc a metra letáky, v regionálnych metropolách vypúšťali balóny a šéfovia diplomacií Francúzska a Španielska budú viesť večernú diskusiu o Európe na Sorbonskej univerzite. (TASR)

EP si pripomenul výročie vojny
Koniec druhej svetovej vojny pred 60 rokmi nepriniesol mier a slobodu celej Európe, jej časť sa v dôsledku dohody z Jalty dostala pod iný totalitný režim. V prejave k 60. výročiu víťazstva nad fašizmom to v pondelok vyhlásil predseda Európskeho parlamentu Josep Borrell. Dnes, po 60 rokoch, si však v Európskom parlamente môžeme pripomenúť koniec rozdelenej Európy, povedal Borrell počas krátkej slávnosti, ktorá sa konala na úvod plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu. Po jeho prejave vystúpila mladá lotyšská huslistka Baiba Skrideová, ktorá europoslancom predviedla Bachovu sonátu pre sólové husle. Poslanci odmenili talentovanú držiteľku prvej ceny z prestížnej belgickej súťaže kráľovnej Alžbety v roku 2001 búrlivým potleskom. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 16:52