StoryEditor

Slovenské banky sú zdravé, tvrdí NBS

15.05.2009, 16:25
Autor:
TASRTASR
Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investor's Service vo štvrtok zmenila výhľad slovenského bankového sektora zo stabilného na negatívny. Národná banka Slovenska (NBS) však považuje správu agentúry za rozporuplnú. (na snímke: guvernér NBS Ivan Šramko)

Podľa nej prezentácia negatívneho výhľadu agentúrou Moody's nezodpovedá doterajšiemu vývoju a súčasnému stavu bánk v SR a takýmito správami ich môže navyše poškodiť.

Sú kapitálovo vybavené
"NBS považuje za potrebné informovať, že bankový sektor v Slovenskej republike je zdravý, ziskový a dostatočne kapitálovo vybavený," reaguje slovenská centrálna banka v stanovisku, ktoré TASR poskytla jej hovorkyňa Jana Kováčová.

Národná banka poukazuje napríklad na skutočnosť, že ukazovateľ kapitálovej primeranosti slovenských bánk od začiatku tohto roka vzrástol o 0,39 percentuálneho bodu, čo v kombinácii s poklesom kapitálovej požiadavky kvôli nižšiemu dopytu po úveroch a sprísneniu podmienok ich poskytovania znamená zlepšenie ich kapitálovej vybavenosti.

Pomer úverov ku vkladom slovenských bánk je podľa NBS mimoriadne priaznivý a v súčasnosti osciluje okolo 76 %. "Bankový sektor v SR tak nie je závislý od financovania materskými bankami a spoločnosťami, čo na rozdiel od iných krajín strednej a východnej Európy umožňuje bezproblémové fungovanie bánk z hľadiska zdrojov a likvidity," zdôraznila Kováčová.

Zisk bol nižší kvôli eurozóne
Zisk slovenského bankového sektora za prvé tri mesiace tohto roka poklesol medziročne približne o 30 %, čo však bolo spôsobené jednorazovými faktormi, napríklad vstupom Slovenska do eurozóny. Vlaňajšok bol z hľadiska zisku mimoriadny a aj z toho dôvodu NBS v tomto roku jeho zníženie. "Napriek tomu NBS očakáva, že zisk bankového sektora SR bude vyšší ako priemer v Európskej únii," pokračovala hovorkyňa centrálnej banky. Navyše, štandardy riadenia rizík bánk sú v SR podľa nej porovnateľné so štandardmi, ktoré sa používajú v celej Európe a väčšina bánk pôsobiacich na Slovensku implementovala skupinové metódy riadenia rizík.

Napriek tomu, že správa agentúry Moody's upozorňuje na niektoré riziká, ktoré súvisia s celosvetovou hospodárskou krízou, vyznieva pre bankový sektor v Slovenskej republike v porovnaní s inými krajinami strednej a východnej Európy pozitívne, dodáva vo svojom stanovisku NBS.

01 - Modified: 2003-07-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Televízory bez chýb
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/financie, menuAlias = financie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 22:30