StoryEditor

Slovenská konkurencieschopnosť je horšia

20.05.2009, 15:58
Autor:
TASRTASR
Medzi najlepšie hodnotené kritériá patril reálny rast hrubého domáceho produktu a otvorenosť ekonomiky. Za negatívum sa považuje vysoká nezamestnanosť a nízku úroveň priamych investícií slovenských firiem v zahraničí. (na snímke: minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek)

"Slovensko je 33. najkonkurencieschopnejšou ekonomikou spomedzi 57 hodnotených krajín. V porovnaní s najbližšími susedmi Slovensko zaostáva za Českou republikou," povedal na tlačovej konferencii prezident Nadácie F. A. Hayeka Ján Oravec.

Za posledný rok kleslo Slovensko o tri priečky. Nožnice medzi Českou republikou a Slovenskom sa otvorili, Česi sú 29. Najhoršie spomedzi okolitých krajín je Maďarsko.     

Pomohla by nám reforma vzdelávania

Najväčšie výzvy pre rast konkurencieschopnosti v najbližších rokoch má Slovensko v znižovaní prudko rastúceho deficitu verejných financií, znížení administratívneho zaťaženia pre podnikanie a vo zvýšení kvality v zdravotníctve a sociálnom systéme. "Pomohla by nám aj reforma vzdelávania a vedy s cieľom podpory inovatívnosti a zlepšenia ochrany zahraničných investorov," dodal Oravec.     

Medzi najlepšie hodnotené kritériá v oblasti ekonomického vývoja patril reálny rast hrubého domáceho produktu (HDP) a otvorenosť ekonomiky. Za negatívum považuje Svetová ročenka konkurencieschopnosti ekonomík v roku 2009 vysokú nezamestnanosť a nízku úroveň priamych investícií slovenských firiem v zahraničí.     

Chýbajú nám topmanažéri

V oblasti efektívnosti vlády bol najlepšie hodnotený motivačný a jednoduchý daňový systém i podpora zahraničných investorov. "Klesajúca kvalita verejných financií, vysoké odvodové zaťaženie, znížená kvalita právneho prostredia a vládne zásahy do podnikania i dotácie štátnych podnikov predstavujú najslabšie hodnotenia v tejto oblasti," doplnil Oravec.     

Nízke náklady na pracovnú silu, transparentnosť finančných inštitúcií a vhodná regulácia rizík na finančnom trhu boli pozitívne hodnotené v oblasti efektívnosti podnikov. Naopak, podľa hodnotenia má SR slabo rozvinutý kapitálový trh a málo kvalifikovaných topmanažérov.      

Ministerstvo má iný pohľad

Podľa ministra hospodárstva SR Ľubomíra Jahnátka pri hodnotení slovenskej ekonomiky sú rôzne uhly pohľadu. Nedávna analýza spoločnosti PricewaterhouseCoopers považuje Slovensko za najatraktívnejšiu ekonomiku v rámci stredoeurópskeho regiónu. "Permanentne pripravujeme opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia a vláda sa nimi permanentne zaoberá," zdôraznil v reakcii na zverejnený rebríček minister Jahnátek.     

Svetovú ročenku konkurencieschopnosti ekonomík v roku 2009 vydal švajčiarsky Inštitút pre rozvoj manažmentu v spolupráci s bratislavskou Nadáciu F. A. Hayeka a 54 ďalšími organizáciami z celého sveta. Najkonkurencieschopnejšou krajinou je USA pred Hongkongom, Singapurom a Švajčiarskom. Na chvoste rebríčka je Venezuela.

 

You need to upgrade your Flash Player

 

Slovensko je v "stress teste" najlepšie v regióne


Slovensko obsadilo v záťažovom teste o udržateľnosti konkurencieschopnosti v čase krízy, takzvanom "stress teste", 36. priečku a je na čele krajín strednej a východnej Európy. "Slovensko spolu s Českom a Slovinskom prejavilo výrazne lepšiu schopnosť čeliť dôsledkom krízy než napríklad Poľsko alebo Maďarsko," povedal dnes na tlačovej konferencii prezident Nadácie F. A. Hayeka Ján Oravec.     

"Stress test" využíva iba 20 kritérií, ktoré sú orientované na budúcnosť. Do testu sa zapojilo 57 krajín. Test mal analyzovať, ktoré ekonomiky dokážu bez ujmy prekonať hospodársku krízu a prípadne zlepšiť svoju konkurencieschopnosť v blízkej budúcnosti.     

Prvenstvo má Dánsko 

V záťažovom teste zvíťazilo Dánsko najmä vďaka odolnosti svojho podnikateľského sektora a stabilite vládnych politík. USA ako najkonkurencieschopnejšia ekonomika sveta skončili na 28. mieste.     

"Malé a otvorené ekonomiky majú v súčasnosti výhodu, pretože sú schopné obratnejšie reagovať na nové situácie a rýchlejšie sa prispôsobovať," zdôraznil Oravec. Ďalším dôvodom rozdielnym výsledkov hodnotenia je, že kým Svetová ročenka konkurencieschopnosti sa zameriava na aktuálny stav, "stress test" odhaduje vývoj do budúcnosti a schopnosť krajiny čeliť kríze.     

"Stress test" zrealizoval a vyhodnotil švajčiarsky inštitút Institute for Management Development na základe údajov zo Svetovej ročenky konkurencieschopnosti, ktorú dnes v Bratislave prezentovala Nadácia F.A. Hayeka.

 

You need to upgrade your Flash Player

 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/financie, menuAlias = financie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 03:03