StoryEditor

Fámy a špekulácie opäť ovládajú akciový trh

06.05.2009, 11:38
Analýza akciového trhu: Akciový trh včera mierne skorigoval pondelkový nárast, no obchodovanie prebiehalo vo veľmi úzkom pásme.

Akcie tak nereagovali ani na podporné vyjadrenia od Bernankeho, ktorý potvrdil očakávania stabilizácie ekonomiky a lepší výsledok ISM nevýrobného sektora. Novým nákupom totiž zabraňovala neistota pred zverejnením výsledkov stresového testovania a výsledkami z pracovného trhu.   Včerajší akciový kokteil: DJIA 30 -0,19%/8410, SP 500 -0,38%/903, Nasdaq Composite -0,54%/1754. Japonský akciový trh bol dnes opäť zatvorený.

Hlavné udalosti včerajšej akciovej seansy:

  • Prím počas včerajšieho dňa hral prejav prezidenta FEDu Bernankeho pred ekonomickým výborom US kongresu. Vo svojom prejave Bernanke naznačil, že vidí stabilizáciu v ekonomike, kedy miera kontrakcie ekonomiky spomaľuje. Oporou sú hlavne spotrebiteľské výdavky a ekonomika dostane pozitívne impulzy aj zo strany fiškálnych stimulov. Dodal, že vidí znaky stabilizácie aj na trhu nehnuteľností. Celkovo očakáva, že ekonomika obnoví svoj rast ku koncu roka. Prioritnými predpokladmi pre tento vývoj ale je, že trh domov sa skutočne zastabilizuje a že spomalí miera znižovania zásob spoločnosťami. Ako pokračujúcu hrozbu vidí pracovný trh, kedy očakáva pokračovanie nárastu nezamestnanosti aj v priebehu nasledujúcich mesiacov. Bernanke tak poskytol trhu podobnú správu, ako posledné zasadnutie výboru pre menovú politiku FEDu, ktorý tiež vidí znaky stabilizácie. Problémy v ekonomike sú ale ďaleko rozsiahlejšie. Obrovská úroveň dlhu, ktorej sa domácnosti ako aj ekonomické subjekty budú chcieť zbaviť, obmedzí ekonomiku v expanzii na oveľa dlhšie obdobie. Príkladom je Japonsko a jeho kríza, počas ktorej bol rast minimálny, nakoľko sa subjekty snažili splatiť svoj obrovský dlh. Očakávanie skorej, udržateľnej stabilizácie sú tak predčasné.
  • Na podobné názory súhlasiace s prezidentom FEDu poukázal aj index ISM nevýrobného sektora ktorý skončil na lepšej ako očakávanej úrovni. Zlepšenie výsledky zaznamenali kľúčové zložky zamestnanosti ako aj nových objednávok. Výsledok tak poukazuje na znižovanie miery kontrakcie v segmentoch služieb, stavebníctva a financií, no stále ostávame v pásme kontrakcie nevýrobného sektora, teda pod úrovňou 50. Podľa viacerých komentátorov pozitívne vplýva na spotrebiteľský ako aj podnikový sentiment hlavne nárast akciových trhov ako aj absencia negatívneho vývoja vo finančnom sektore. Kolapsy bánk z konca minulého roka sa už pravdepodobne nebudú opakovať, čo vlieva subjektom v ekonomike novú nádej.  Uvidíme, dokedy im podobná situácia vydrží. Sentiment na finančných trhoch je stále krehký.
  • Aj napriek týmto podporným správam pre akciový trh, ktorý sa stále teší z akýchkoľvek náznakov obnovy ekonomiky, ale včera akcie nedokázali tieto správy využiť na postup. Signály zlepšenia už totiž poskytli lepšie údaje ISM výrobného sektora, výsledok HDP za 4Q ako aj zasadnutie FOMC. Okrem toho boli akcie unavené po pondelkovom výstupe, vďaka ktorému sa akciový index SP500 dostal na maximá zo začiatku januára. Kľúčovým faktorom je ale obava pred výsledkami stresového testovania bilancií bánk a údajmi z pracovného trhu za apríl.
  • Z ostatných udalostí včerajšej seansy mal na akciový trh dopad pokles cien ropy, ktorá stratila takmer 2% a stiahla tituly energetického sektora do straty 1,3%, čo bol najsilnejší prepad zo všetkých 10tich sektorov indexu SP500. Druhým najslabším segmentom bol finančný sektor, ktorý skončil o 1,2% nižšie. Po pondelkovom postupe o 10% ale ide o minimálnu korekciu.

Americké banky peniaze potrebujú, otázne je koľko

V noci sa objavili na akciovom trhu ďalšie informácie od ľudí znalých situácie, že Bank of America potrebuje získať až 34 mld. USD kapitálu, čo je najviac zo všetkých 19 testovaných bánk. Kapitálová potreba Citigroup by mala byť nižšia, nakoľko spomínaný zdroj už počíta s transformáciou preferenčných akcií na kmeňové.

Podľa predchádzajúcich fám mala byť kapitálová potreba len 10 mld. USD a samotná banka vyhlásila, že nepracuje na plánoch získania takéhoto objemu kapitálu... Fámy tak opäť hýbu akciovým trhom. Najzaujímavejšie je opäť to, že ide o neoverené informácie ktoré sú trhu podsúvané od zaručene "pravých" zdrojov.

Určite súhlasíme s tým, že obe tieto banky budú potrebovať získať značný objem kapitálu, no koľko by to mohlo byť nám už poskytlo niekoľko analytických domov. Podľa Friedman Billing Ramsey by to malo byť pre Bank of America približne 60-70 mld. USD, podľa SNL Financial pre obe Citigroup 50 mld. USD a pre Bank of America až 70 mld. USD a podľa spoločnosti Egan-Jones by mohla byť kapitálová diera v Bank of America až 100 mld. USD. Pokiaľ akcie za posledných 5 dní vzrástli o tretinu aj napriek týmto oficiálnym odhadom, nevidíme priestor, prečo by fámy mali vyvolať silnejší prepad akcií spoločnosti.

Nezamestnanosť by mala predpovedať stav ekonomiky

Počas noci zareagovali futures na US akciové indexy silnejšími prepadmi, no zo správ neočakávame väčší efekt na akciový trh. Taký by mohli mať až dnešné údaje z pracovného trhu, kedy sa očakáva zverejnenie výsledku ADP zamestnanosti za  apríl. Tu sa očakáva strata 645 tis. pracovných miest po poslednom údaji 742 tis. miest. Pokiaľ výsledky skončia nad predchádzajúcim údajom, mali by mať výsledky pozitívny dopad na akciový trh. Ten sa totiž bude môcť oprieť o to, že tempo kontrakcie ekonomiky sa znižuje.

Oporu získali akcie aj v lepšom výsledku spoločnosti Walt Disney, komponentu akciového indexu DJIA30, ktorá zverejnila lepšie výsledky včera po zatvorení akciového trhu. Pokiaľ  tak trh nebude reagovať na trhové šumy o potrebe získavania kapitálu u Bank of America, mohli by akcie spolu s lepším výsledkom z pracovného trhu postúpiť vyššie.

Futures na Dow Jones by v takom prípade mohli dosiahnuť hladinu 200-dňového kĺzavého priemeru na úrovni 8 440 bodov s výhľadom na hladinu 8 530 bodov. Naopak, ak by pracovný trh pozitívne neprekvapil finančný sektor by korigoval svoje zisky, vidíme priestor ku korekcii k hladine 8 190 bodov.

Ján Beňák, CI KOMODITY

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/financie, menuAlias = financie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 06:20