StoryEditor

Kríza môže zasiahnuť naše banky

14.05.2009, 15:21
Aktualizované | Slovenský bankový sektor môže finančná kríza zasiahnuť viac, ako sa pôvodne predpokladalo (na snímke výkonný riaditeľ Slovenskej bankovej asociácie Ladislav Unčovský).
Myslia si to odborníci medzinárodnej ratingovej agentúry Moody's Investors Service. Domácim bankám znížili výhľad zo stabilného na negatívny. Slovenské bankovníctvo je na tom podľa agentúry však stále lepšie ako banky v ostatných krajinách strednej a východnej Európy. Zhoršenie výhľadu sa v znížení samotného ratingu nemusí odraziť.

Negatívne vyhliadky
Pod negatívny ratingový výhľad sa podpísala slabnúca ekonomika smerujúca k recesii, ale aj rast nezamestnanosti v tomto roku. „Do istej miery ide o pochopiteľný krok. Bankový sektor nemôže byť imúnny voči celkovému vývoju ekonomiky,“ komentoval pre HN rozhodnutie Róbert Prega, analytik Tatra banky. Podobný názor má Vladimír Vaňo, analytik Volksbank Slovensko. „Moody’s len potvrdila naše skoršie konštatovanie, že slovenské hospodárstvo je na prahu dvoch zaťažkávajúcich rokov.“ Agentúra pritom očakáva, že situácia v domácej ekonomike sa začne zlepšovať v roku 2010. Podľa Mareka Gábriša, analytika ČSOB, zmena výhľadu skôr reflektuje zhoršené ekonomické podmienky, v ktorých banky operujú. „Bankový systém ako celok nemá problémy.“

Klesajúci ekonomický rast oslabí podľa Moody´s finančné a úverové podmienky nášho bankového sektora. „Negatívny výhľad vyjadruje náš názor týkajúci sa základných úverových podmienok v systéme počas nasledujúcich dvanástich až osemnástich mesiacov,“ povedal Gabriel Kádasi, hlavný analytik agentúry pre slovenské banky.

Naše bankové domy môžu byť podľa neho zraniteľnejšie v porovnaní so západnou Európou. A to aj kvôli nepreskúšaným systémom a modelom riadenia rizika.

„Celkovo je podľa môjho názoru na tom lokálny bankový systém lepšie ako v západnej Európe,“ nesúhlasí Gábriš. V porovnaní s ostatnými postsocialistickými štátmi je podľa agentúry náš bankový systém odolnejší. Stabilnejší je vďaka lepšej situácii v oblasti hotovosti bánk a lepšieho rizikového profilu. „Stále sme na tom lepšie ako iné krajiny v tomto regióne,“ potvrdil Prega.

Menšie zisky pre banky
Zisky nášho bankovníctva v minulom roku považuje Moody´s za uspokojivé. Tento rok však očakáva, že slabnúci ekonomický rast prinesie menej poskytnutých úverov a slovenským bankám zníži aj príjem z poplatkov. Bankám škrtá zisky aj nová mena. Prijatie eura znížilo počet medzibankových operácií a nižšie úroky majú vplyv na príjem bánk vytvorený z dostatku hotovosti. Niektoré banky však oznámili skresávanie nákladov, čo bude hrať podľa agentúry v prospech zisku. „Euro prinieslo určitú stabilitu, aj keď banky obralo o nemalú časť biznisu,“ prízvukuje Gábriš.

Na druhej strane však nová mena prináša slovenským bankovým domom pozitíva. „Aj vďaka prijatiu eura je napríklad podiel úverov v cudzích menách na Slovensku zanedbateľný. „V období výrazných kurzových výkyvov prispievajú na niektorých neďalekých trhoch k neistote z vývoja úverových portfólií aj objemné devízové úvery,“ vysvetľuje Vaňo.

Či sa negatívny výhľad agentúry premietne aj do zníženia ratingu je otázne. „Zhoršenie výhľadu automaticky neznamená, že sa zníži aj samotný rating,“ myslí si Prega.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/financie, menuAlias = financie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 00:57