StoryEditor

Kraj pod Červeným Kameňom

19.05.2005, 00:00
Hrad Červený Kameň oddávna priťahuje množstvo turistov, ktorí chcú spoznať kúsok dávnej histórie a oddýchnuť si v nádhernej prírode.

Pod hradom sa rozprestiera malokarpatská obec Častá, ktorá odjakživa patrila k červenokamenskému panstvu. Okolité vinohrady urobili z Častej vinohradnícku obec, dnes súčasť malokarpatskej vínnej cesty s tromi zastávkami.
Kúsok histórie. Prvé písomné zmienky o existencii obce, ktorá sa nachádza na ceste z Modry do Smoleníc, pochádzajú z roku 1296. Od 13. storočia až do konca feudalizmu bola poddanskou dedinou, najväčší rozmach zaznamenala v 16. a 17. storočí. Obyvateľstvo sa zaoberalo poľnohospodárstvom, vinohradníctvom a remeslami. V roku 1560 Častá získala privilégiá mestečka s právom týždenných trhov a troch jarmokov ročne. V polovici 16. storočia sa tu usadilo niekoľko zemianskych rodín a chorvátski kolonisti. O rozvoji remesiel svedčí aj existencia cechov, už v 16. storočí mala obec pivovar a koncom 17. storočia tu bola papiereň. Mlyn na papier známy pod menom Papiernička sa nachád...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/format, menuAlias = format, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 00:31