StoryEditor

Vždy (ne)pripravení

Keď policajný operačný dôstojník dostane oznámenie, že je v nemocnici, škole či supermarkete bomba, vyšle výjazdovú skupinu. Jej vedúci zhodnotí situáciu, privolá pyrotechnika a budovu uzavrie. Policajti evakuujú ľudí. V budove zatiaľ pyrotechnik, ktorého väčšinou sprevádza psovod so špeciálne vycvičeným psom, hľadá avizovanú výbušninu. Podľa vážnosti situácie prídu posily.
"Väčšinou sú to plané poplachy, ale na to sa nemôžeme spoliehať. Môže ich byť 99 planých, ale čo ak ten stý bude pravdivý?" pýta sa hovorca Prezídia Policajného zboru Jaroslav Sahul.
Aj oznam 15-ročného chlapca, ktorý nedávno poslal pyrotechnikov do banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice, bol planý. Nemocnica musela evakuovať novorodencov, jednotku intenzívnej starostlivosti i ťažko chorých pacientov pripojených k prístrojom. Asistovali aj hasiči -- zdravotníci. Stálo to niekoľko miliónov, no ak chceme, nájdeme v tom aj pozitívum -- bol previerkou schopností nemocnice a bezpečnostných zložiek, na ktorú by sa inak zrejme nenašli peniaze.
Hrozia nám teroristi? Každý verejný objekt, nemocnica, letisko či nákupné centrum, má svoj evakuačný plán. Školy musia dostať deti z budovy do dvoch minút. Môže ich ohroziť výbuch kotla v kuchyni, požiar z chemické...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/format, menuAlias = format, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 20:48