StoryEditor

Od slúchadla po načúvací prístroj

05.11.2007, 23:00

Vybrať a kúpiť si slúchadlá sa zdá najjednoduchšou vecou na svete. Prídete do obchodu, vyskúšate pár modelov, tieto sedia, tieto nie, vezmem si tamtie. Zaplatíte 200 alebo aj 2-tisíc korún a hotovo. No svet slúchadiel je na prekvapenie bohatý nie len na (ne)značky, ale aj na rôzne druhy a spôsoby použitia. Áno, treba ich aj vedieť používať, aby ste po pár rokoch nevymenili imidžové slúchadlá za ešte imidžovejší načúvací prístroj.
Len ťažko si doprajete kvalitný zvukový zážitok z hudby alebo filmu s malými štuplíkmi. Do mesta sa asi nevyberiete s veľkými "otíkovskými" slúchadlami, v ktorých budete vyzerať ako traktorista a navyše ich v prípade potreby nezbalíte napríklad do vrecka na košeli. Nevraviac o tom, že pri uzatvorených modeloch by ste nepočuli, ako na vás trúbi rútiaci sa kamión. Je preto dobré ešte pred samotným príchodom do predajne zvážiť, na aký účel a v akom prostredí ich budete v prevažnej miere používať a čo od nich vlastne očakávate. A v neposlednom rade sa rozhodnite, koľko vlastne chcete na ich kúpu minúť. Cenové rozdiely totiž môžu predstavovať aj tisícky korún.

Ucho rovná sa auris
Latinčina prenikla aj do označenia jednotlivých druhov slúchadiel, laický používateľ preto môže byť pri ich identifikácii trochu zmätený. Výrazy intraaurálne, supraaurálne a circumaurálne si preto poslovenčime.
Intraaurálne vyhotovenie je populárne najmä v posledných rokoch a predstavuje klasické štuplíky do uší dodávané ako doplnok napríklad k mobilom. Tie sa jednoducho umiestnia na začiatok zvukovodu, z čoho vyplývajú aj ich základné nedostatky. Ruchy z okolia, slabá (alebo úplne nedostatočná) reprodukcia basov a výšok a problematická hygiena sú daňou za nízke výrobné náklady drvivej väčšiny z nich. Kvalitatívne vyššie sa nachádzajú ich súrodenci v podobe skutočných zátok do ucha. Sú tvarované tak, aby sa dali vsunúť dovnútra zvukovodu a dobre ho odizolovali od vonkajšieho sveta. Ich výkon môže potešiť aj náročného poslucháča, niektorí výrobcovia dokonca ponúkajú aj personifikované výrobky na mieru prispôsobené pre ucho konkrétneho človeka. Za superhračky tohto typu sa platia aj desiatky tisíc korún!.
Supraaurálne sa zvonka pritlačia na ucho. Sú to teda klasické slúchadlá známe už dlhé roky a ponúkajúce aj vďaka svojim rozmerom väčší potenciál napríklad pre umiestnenie viacerých reproduktorov, a tým pre kvalitné počúvanie. Circumaurálne slúchadlá mal na hlave Otík v kultovom filme Věsničko má středisková, v našom prípade však neslúžia na redukciu odstávajúcich uší. Naopak, dokonale ich zvonku obopínajú v snahe zaistiť tak mikroakustikou čo najlepší zvukový zážitok. V predaji sú aj modely ponúkajúce 5.1-kanálový zvuk, prípadne ešte sofistikovanejšie verzie prenášajúce poslucháčovi do uší aj vibrácie.

Otvor, dierka alebo nič
Uzatvorené slúchadlá obopínajúce uši môžu spôsobovať určité skreslenia zvuku, ktoré sa výrobcovia snažia rôznymi spôsobmi potlačiť. Je to daň za čo najúčinnejšie odizolovanie sa od okolitého sveta, vo všeobecnosti sa však ako lepšie riešenie považujú otvorené, prípadne polootvorené slúchadlá. Už malá dierka dokáže urobiť s kvalitou zvuku divy, jej upchatie sa prejaví najmä slabšou basovou zložkou. Aj preto sa medzi výrobkami pre fajnšmekrov objavujú najmä otvorené modely, ktoré nebránia voľnému šíreniu zvukových vĺn. Tie si, samozrejme, okrem vás užije aj okolie.
Okrem vyhotovenia samotných slúchadiel hrajú svoju úlohu aj káble či ich absencia a spôsob pripojenia. Napríklad počítačové myši pre hráčov sú v drvivej väčšine s káblom, takisto je tento spôsob prenosu signálu obľúbený aj pri kvalitných slúchadlách. Koncovky sú okrem klasických "kolíkov" (či už 2,5-, 3,5- alebo 6,3-milimetrovým jackom) už aj vo forme USB konektorov. Na domáce použitie je pohodlné aj bezdrôtové pripojenie, či už pomocou bluetooth, infraportu alebo rádiovými vlnami.

Výber je na vás
Slúchadlá musia sedieť. Pohodlie je prvou vecou, ktorú by ste si mali všimnúť. Či už ide o modely s hlavovým alebo so zátylkovým "mostom", náušným klipom, prípadne obyčajné štuple, pokiaľ vás budú tlačiť alebo budú padať, moc radosti si s nimi neužijete. S tým súvisí aj hmotnosť, ktorá je najmä pri circumaurálnych modeloch niekedy celkom vysoká. Všímajte si aj použité materiály a ich schopnosť (ne)prepúšťať okolitý hluk a v prípade modelov pre vonkajšie nosenie aj skladnosť. Nezabudnite, samozrejme, na to najdôležitejšie -- ako slúchadlá sprostredkujú to, na čo sú určené, teda zvuk. Vezmite si so sebou do obchodu dobre napočúvanú skladbu a vypočujte si ju pri rôznych hlasitostiach. Dobré vykreslenie detailov aj pri tichej reprodukcii napovie mnohé.
A na záver trochu sluchovej hygieny. Najnebezpečnejšie sú intraaurálne modely, ktoré "udierajú" takmer priamo na bubienok. Vo všeobecnosti však príliš hlasný zvuk môže spôsobiť to, že ho o pár rokov už nebudete počuť vôbec. Preto začínajte vždy radšej s nižšou hlasitosťou a postupne ju zvyšujte. Ak sa dostavia bolesti hlavy či ucha, niečo nie je v poriadku. No a v prípade ťažkostí so sluchom sa obráťte na svojho lekára. Za bohatým sortimentom slúchadiel príliš nezaostáva ani ponuka načúvacích prístrojov. Odborník vám poradí, ktorý je ten pravý, jeho cenu navyše môže výrazne znížiť aj doplatok zo zdravotnej poisťovne. A to sa už oplatí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 00:35