StoryEditor

Práca s počítačom nás mení na opice

03.12.2007, 23:00
Nesprávna poloha pri používaní PC môže spôsobiť deformáciu chrbtice, poruchy cievneho obehu a problémy so zrakom.

Ako si väčšina ľudí predstavuje informatika? Mladý, no napriek tomu zhrbený muž s bledou tvárou, ktorej podstatnú časť zakrývajú veľké dioptrické okuliare. Že váš starý otec vyzerá lepšie? No to nie je až také prekvapenie, pravdepodobne totiž netrávi za počítačom desať hodín denne v strnulej polohe a bez akejkoľvek telesnej aktivity. Preto ak nechcete mať v štyridsiatke desať centimetrov hrubú zdravotnú kartu, zamyslite sa aj nad tým, ako používate svoj počítač.
Návrat k opiciam
O chorobách spojených s používaním počítačov už sa popísali stohy papiera. Vo všeobecnosti sa viažu k zlému umiestneniu a ergonómii pracoviska a nekvalitnému vybaveniu. Z toho vyplýva nesprávna poloha pri používaní PC. Ak odhliadneme od (často nepodložených) teórií o zhubnom pôsobení vyžarovania na potenciu či mozgové bunky, najviac trpia najmä svaly, šľachy, cievy či oči. Aj preto sa tvarom chrbtice môžeme časom podobať skôr na nášho biologického prapredka opicu ako na homo sapiens. Štatistiky sa síce rôznia, ale väčšina sa zhoduje v dramatickom náraste počtu ľudí trpiacich problémami so zrakom či chronickou únavou krku, ramien a rúk. "Podľa výskumov sa bolesti chrbtice týkajú 60 až 70 percent ľudí, ktorí s počítačom pracujú viac ako 4 hodiny denne," tvrdí Jana Hlávková z Centra pracovného lékařství v Prahe. Týka sa to podľa nej najmä zamestnancov malých a stredných firiem, kde je povedomie o vhodnej ergonómii pracoviska slabšie ako vo veľkých spoločnostiach.
Bolesť očí súvisí jednak so zlým monitorom či osvetlením, ale aj s prílišnou fixáciou zaostrenia oka na jeden bod. Rovnako tak klesá aj počet žmurknutí a oko vysychá. Výsledkom môže byť aj trvalé zhoršenie zraku. Ak máte bolesti očí či problémy so zaostrovaním, neodkladajte návštevu lekára.
Problémy sa nevyhýbajú ani už spomenutej chrbtici. Nesprávna poloha na stoličke sa podpíše najmä na jej bedrovej a krčnej časti, čo okrem prudkých bolestí môže viesť aj k deformácii chrbtice. Na rukách, zápästiach či ramenách sa neustálym svalovým napätím preťažujú šľachy, tie sa v konečnom dôsledku môžu zapáliť. Trpia aj kĺby, zapáliť sa môžu cievy aj nervy. V konečnom dôsledku sa v lepšom prípade budete v bolesti plaziť k doktorovi a liečiť, v tom horšom skončíte s trvalým zdravotným postihnutím.
Ako na to
Dodržiavaním niekoľkých základných pravidiel sa však dá mnohým problémom predísť. V prvom rade si lepšie organizujte pracovný čas a zaraďte do neho aj prestávky na "vystretie kostí" a upokojenie zraku. Oči by ste nemali stále upierať len na monitor, ale ich z času na čas zaostriť aj na iné objekty. Veľmi im pomôžu vhodne nastavené farby a kontrasty obrazovky, aby ste na ňu vždy dobre videli. Modré písmo na čiernom pozadí je extrémom, ktorým by ste sa mali vyhnúť. Zobrazovaciu jednotku (rovnako ako klávesnicu) umiestnite priamo pred seba tak, aby jej horný okraj bol vo výške očí a zachovával vzdialenosť 50 až 70 centimetrov. S hlavou nalepenou na monitore totiž veľmi namáhate očné svaly. Tí z nás, ktorí už nosia okuliare, by určite nemali používať tie na čítanie. Ich ohnisková vzdialenosť je príliš malá. Paradoxne by tak prispievali aj k bolestiam chrbta, lebo nútia nositeľa nahýbať sa dopredu.
S očami veľmi súvisia aj svetelné podmienky. Nie je dobré mať okno spredu ani za chrbtom. Odlesky dosky stola či jasná lampa žiariaca do očí si taktiež vyberú svoju daň. Dnes sa už vyrábajú monitory, ktorých povrch odlesky minimalizuje pri dostatočnom prepúšťaní svetla. Väčšia uhlopriečka je vhodnejšia, pri klasických CRT by obnovovacia frekvencia nemala klesnúť pod 85 Hz, radšej však zvoľte vyššiu úroveň. A nezabudnite si obrazovku z času na čas očistiť. Najlepšie bielou servítkou, aby ste názorne videli, čo všetko ste na nej chovali či pestovali.
Kríž s krížami
Koho nikdy neboleli "kríže", môže hovoriť o šťastí, a to netreba pokúšať. Takže bedrovú časť chrbta si vypodložte mäkkým vankúšom, ktorý udrží je zdravý tvar. Samozrejme, stolička sa musí dať nastaviť tak, aby ste nehrbili chrbát nad stolom a prispôsobili sa jeho výške. Ramená a lakte ochránite, keď si ruky položíte na opierky stoličky rovnobežne s doskou. Pozor na tak obľúbené stoly s vysúvateľnou podložkou pod klávesnicu. Tá by spolu s myšou mala byť na rovnakej úrovni. "Trvalá práca s myšou, ktorá sa týka napríklad grafikov, sa môže negatívne podpísať pod problémy s rukami a ramenami," upozorňuje Jana Hlávková. Preto s ňou pohybujte pomocou celej ruky, nielen zápästia.
Práve nesprávne položené zápästia bývajú častým zdrojom bolesti. Nezriedka trpia až neprirodzeným vytočením či tlakom na hranu stola. Aj preto by ruky mali byť mierne nad klávesnicou, prípadne využiť niektorú z množstva podložiek, na ktoré si zápästie bez zbytočného vykrúcania položíte. V opačnom prípade sa tlakom na nervy postaráte v lepšom prípade len o stŕpnutie prstov. Mimoriadne nepriaznivo v tomto smere pôsobia malé klávesnice notebookov. Pri zvyčajne nevhodnom posede nad prenosnými počítačmi preto minimalizujte dlhodobejšiu prácu s nimi aj vzhľadom na svoje zdravie. Je lepšie v tomto prípade zainvestovať do externej klávesnice a monitora.
Od hlavy sme sa dostali až pod stôl, teda k nohám. Ak si ich necháte voľne spustené bez toho, aby sa dotýkali zeme, robíte všetko pre to, aby ste si vypestovali kŕčové žily. Tlak na cievy na zadnej strane stehien sa už o to postará. Preto nohy pevne oprite o podlahu, ak na ňu nedočiahnu, je potrebné si kúpiť podložku. Vytvorte si pod stolom dostatok priestoru, aby ste mohli z času na čas končatinami aj pohnúť.
Nikto si asi nebude nosiť do práce posilňovací stroj ani behať po chodbe v rámci strečingu. Napriek tomu by prestávky medzi prácou mali byť samozrejmou súčasťou denného programu, a to podľa možnosti v podobe nejakej telesnej aktivity. Stačí málo, aby ste uvoľnili svalové napätie či nechali oddýchnuť svoje unavené oči. Ak to podceníte, môžete si za pomerne krátky čas poriadne znepríjemniť život a v konečnom dôsledku aj výrazne znížiť jeho kvalitu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 06:28