StoryEditor

Počas jazdy budeme surfovať

04.02.2008, 23:00

Kým ešte pred niekoľkými rokmi sa pri budúcnosti internetu spomínalo auto ako ďalšia možnosť, kde by sme mohli byť pripojení do siete www stránok, práve v súčasnosti začínajú naberať tieto predpovede jasné kontúry. Youtube, Facebook, GoogleMaps, ako aj iné internetové stránky si budú môcť návštevníci virtuálneho sveta už onedlho prezerať počas jazdy autom. Budúcnosť áut je bez širokopásmového internetu nemysliteľná, nazdávajú sa predstavitelia spoločnosti T-Systems, ktorá je otcom novinky v oblasti pripojenia do internetu a divízou Deutsche Telekom, najväčšieho telekomunikačného operátora v Európe.
Začne sa v Nemecku
Spoločnosť sa chystá uviesť toto riešenie najskôr na domáci nemecký trh, a to na jeseň tohto roka. Jeho potenciál dokumentuje viac ako 40 miliónov zaregistrovaných áut, ktoré predstavujú 40 miliónov nových IP adries, z ktorých budú môcť návštevníci www stránok browsovať počas rýchlej jazdy autom. O niečo neskôr by mala byť nová služba pripojenia do internetu ponúknutá zákazníkom v Rakúsku a vo Francúzsku, za ktorými budú nasledovať ostatné štáty, kde T-Systems pôsobí, a teda aj Slovensko.
Infraštruktúra vytvorená spoločnosťou T-Systems dostala pomenovanie CarICT, čiže Auto infokomunikačné technológie. Výrobca deklaruje, že je v súčasnosti na celom svete jediným hráčom vyvíjajúcim technológiu pripojenia do internetu v autách.
Testy na Maserati
Pri testoch kvality pripojenia do internetu v automobiloch bolo medzi skúšobnými autami aj talianske Maserati Quattroporte, aj pri rýchlosti nad 100 kilometrov za hodinu umožňovalo riešenie nerušené sledovanie videa spolujazdcami prostredníctvom internetu, ako aj počúvanie internetových rádií.
Cenu služby pripojenia do internetu v automobiloch ešte spoločnosť nezverejnil a rovnako neinformovala ani o rýchlosti širokopásmového pripojenia na báze CarICT. Skúšobné testy internetového pripojenia prebiehali pri prenosovej rýchlosti 0,2 megabitu za sekundu. Takzvaný rýchly internet v autách má byť pripojený prostredníctvom mobilných dátových riešení GPRS a Edge, ako aj ich nadstavieb UMTS a HSDPA.
Pripravovaná novinka ešte nie je reálne k dispozícii a už sa k nej rozprúdila rozsiahla diskusia. Zatiaľ čo jej prívrženci hovoria o komfortnom cestovaní, ktorého súčasťou bude internetová zábava a komunikácia so svojimi priateľmi či plnohodnotná práca počas presunu z jedného miesta na druhé autom, odporcovia vravia, že internet v autách nebude dostatočne využívaný.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 17:17