StoryEditor

Do života firiem vstupujú náboženské skupiny

20.05.2005, 00:00
Vyzbrojení vierou a miliardami dolárov americké vplyvné náboženské spoločnosti postupne reformujú správne rady nadnárodných koncernov. Podobne ako iné záujmové skupiny aj tie náboženské uskutočnili v minulých rokoch viacero strategických investícií do stoviek významných spoločností, čo im neskôr umožnilo ako akcionárom presadiť si svoje záujmy v praxi. Šéfovia firiem vedomí si významného postavenia viery v živote bežných Američanov, a tým vplyvu na verejnú mienku, preto začínajú pestovať s organizáciami zvlášť dobré vzťahy.

Vyzbrojení vierou a miliardami dolárov americké vplyvné náboženské spoločnosti postupne reformujú správne rady nadnárodných koncernov v otázkach, ktoré v minulosti vôbec nedominovali veľkým korporáciám. Sú nimi najmä ľudské práva, ekológia, podpora zdravia obyvateľstva či násilie na televíznych obrazovkách.
Podobne ako iné záujmové skupiny aj tie náboženské uskutočnili v minulých rokoch viacero strategických investícií do stoviek významných spoločností, čo im neskôr umožnilo ako akcionárom presadiť si svoje záujmy v praxi. Šéfovia firiem vedomí si významného postavenia viery v živote bežných Američanov, a tým vplyvu na verejnú mienku, preto začínajú pestovať s organizáciami zvlášť dobré vzťahy.
Ako uviedla agentúra Reuters, jednou z takýchto organizácií je aj Stredozápadná koalícia pre zodpovedné investície, ktorá bojuje proti veľkému biznisu už vyše 20 rokov a pod jej správu spadajú aktíva za niekoľko desiatok miliárd dolárov.

Tlak na koncerny
Pôvodne si ich koncerny nevšímali, no s rastom ich finančnej sily sa firmy museli prispôsobiť. Miliardové majetky už predsa len dokážu donútiť manažérov, aby si túto silu všimli, prípadne aj zmenili názor. "Vezmite si firmu Coca-Cola," hovorí reverend David Schilling, programový riaditeľ newyorského Ekumenického centra pre firemnú zodpovednosť (ICCR), ktoré je jednou z takýchto organizácií vstupujúcich na pôdu nadnárodných koncernov. "Minulý rok sa vedenie spoločnosti zaoberalo našou rezolúciou o riešení problému ľudí pozitívnych na HIV a rozhodlo sa ju podporiť." Potravinársky gigant nato sám vypracoval správu o ekonomickom dosahu šírenia choroby aids na ich vlastné prevádzky.
Ďalšia z nadnárodných spoločností, výrobca športovej obuvi a oblečenia Nike, koncom apríla tohto roka vydala správu o svojej činnosti za rok 2004, v ktorej ako prvá vymenúva všetkých 700 dodávateľov. Je to výsledok 10-ročného tlaku ICCR, aby výrobca začal riešiť otázku využívania detskej práce v jeho prevádzkach vo svete. Ide hlavne o prevádzky v rozvojových krajinách. Jednou z prvých nadnárodných firiem, ktorá sa dostala do pozornosti náboženských organizácií, bola automobilka General Motors, a to najmä za podnikanie v Južnej Afrike v období apartheidu. V súčasnosti je stredobodom pozornosti okrem iných podnikov spoločnosť Monsanto, jeden z najväčších producentov geneticky modifikovaných plodín, tlak na automobilky sa však nekončí. Ako uviedla britská BBC, novým trendom je ochrana životného prostredia a General Motors, ktorý je známy produkciou áut náročných na benzín, je tlačený do výroby ekologickejších vozidiel.

Enron ich zobudil
ICCR založili v roku 1971 ako koalíciu kresťanských a židovských organizácií, pričom plánovali prijať aj moslimské skupiny, tie však zatiaľ odmietajú s tým, že islam zakazuje nákup akcií firiem, ktoré obchodujú s výrobkami alebo so službami neprijateľnými pre islam ako alkohol či hazardné hry. Moslimovia sa však nevyhýbajú podobným aktivitám, majú však vlastné organizácie tohto druhu.
Aktivity nábožensky aktívnych akcionárov z roka na rok rastú. Len v tomto roku predložila ICCR firmám 264 rezolúcií akcionárov zo svojich radov, čo je štvornásobok oproti obdobiu spred 20 rokov. Ako uviedol rabín Mordechaj Liebling zo Shefa Fund, židovskej charitatívnej organizácie, ktorá sa zaoberá poskytovaním komunitných úverov a aktivitami akcionárov, tento trend nabral na intenzite najmä po škandále v energetickom koncerne Enron. Ten skrachoval po zverejnení rozsiahlych podvodov v účtovníctve jednej z najväčších energetických firiem na svete. Podľa Lieblinga bola to práve kauza Enron, ktorá ľudí v USA zobudila a aktivity takýchto akcionárov sú momentálne najefektívnejším spôsobom ako zmeniť zažitý systém riadenia firiem.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 04:40