StoryEditor

Daň na letenky nebude

03.06.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Európska komisia nesúhlasí s nápadom zaviesť dobrovoľnú daň z leteniek, pomocou ktorej by EÚ financovala rozvojovú pomoc, a preto napriek žiadosti ministrov financií takéto opatrenie nenavrhne.
Oznámili to zdroje EK po stredajšom zasadnutí, na ktorom komisia riešila otázku financovania rozvojovej pomoci.
Ministri financií sa v polovici mája neformálne dohodli, že jednotlivé členské krajiny by mohli dobrovoľne vyberať príplatky z leteniek a požiadali Európsku komisiu, aby na ich riadnom zasadnutí 7. júna predložila príslušný návrh. Podľa komisie však najmenej desať komisárov s touto myšlienkou nesúhlasilo.
Šéf Európskej komisie José Manuel Barroso bude musieť takýto zriedkavý krok exekutívy vysvetliť 7. júna luxemburskému premiérovi Jeanovi-Claudovi Junckerovi, ktorého krajina teraz predsedá Európskej únii. Proti zavedeniu hoci len dobrovoľnej dane z leteniek sa vyslovovali najmä Rakúsko, Holandsko, dovolenkové destinácie Grécko a Taliansko a neplánovalo ju zaviesť ani Slovensko. S myšlienkou na takúto daň prišlo pôvodne Francúzsko, ktoré neskôr podporilo aj susedné Nemecko. Obe ekonomiky sú známe odmietavým postojom k zvýšenej priamej pomoci pre najchudobnejšie regióny Európy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 22:34