StoryEditor

Softvérové pirátstvo rastie

19.05.2005, 00:00

Dve tretiny softvéru používaného v počítačoch budú do piatich rokov pirátske. Dnes ľudia celosvetovo používajú tretinu nelegálnych programov, ich objem však rastie s počtom používateľov širokopásmového internetu. Globálna hodnota softvéru by do piatich rokov mala vzrásť na 300 miliárd USD, v prepočte 9,258 bilióna Sk, z čoho hodnota 200 miliárd USD bude pripadať na nelegálne aplikácie.
Podľa štúdie medzinárodnej analytickej spoločnosti IDC sa na vlaňajšom celkovom počte nelegálnych programov viac ako polovicou podieľali Európska únia, USA a Kanada. Štúdia tiež ukázala, že napriek globálnemu pádu indexu softvérového pirátstva o jedno percento sa hodnota nelicencovaných programov zvýšila z 28,8 miliardy na 32,7 miliardy USD. Na základe dát z 87 krajín sveta analytici IDC totiž zistili, že globálny obrat softvérového odvetvia bol 59 miliárd USD, kým hodnota nainštalovaného softvéru presiahla 90 miliárd USD.
Objem nelegálnych programov klesol v 37 zo skúmaných krajín a vzrástol v 34 štátoch. Vo viac ako polovici krajín miera pirátstva prekračuje 60 percent. V EÚ nelegálnym programom najviac holdujú Francúzi, a to pre veľké množstvo malých podnikov v národnej ekonomike. Tie využívajú nezákonné aplikácie častejšie než stredné a veľké podniky. Podľa IDC by 10-percentný pokles softvérového pirátstva mohol pomôcť svetovej ekonomike vytvorením 1,5 milióna pracovných miest, 64 miliardami USD na daňových výnosoch a 400 miliardami USD na strane hospodárskeho rastu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 12:42