StoryEditor

Automobilky žiadajú ďalšie škrty

30.01.2005, 23:00

Podľa názoru nemeckého združenia automobilového priemyslu VDA čakajú zamestnancov sektora v nasledujúcich rokoch ďalšie škrty. "Kto súčasné diskusie o zabezpečení výrobných lokalít považuje za jednorazovú záležitosť, veľmi sa mýli," hovorí prezident VDA Bernd Gottschalk. Podľa jeho názoru prestávka v reformách nenastane. S cieľom zabezpečiť pracovné miesta v Nemecku žiada niekoľkoročné zmrazenie miezd, zrušenie bonusov a zmenných príplatkov a dlhší pracovný čas bez plnej mzdovej náhrady.
Nemecké automobilky sa vo svojom úsilí snažia získať aj pomoc politikov. VDA okrem iného žiada ukončenie diskusií o spoplatnení diaľnic pre osobné vozidlá alebo uzatvorení centier miest pre niektoré časti dopravy. Podľa Gottschalka totiž Nemecko nemá toľko úspešných odvetví ako automobilový priemysel, kde aj napriek reštrukturalizácii stúpol vlani počet pracovných miest o 4 100 na 770-tisíc.
Gottschalk upozorňuje, že nákladové problémy Nemecka dodatočne zhoršuje prudké zvýšenie cien surovín a slabý kurz dolára oproti euru. Nemecké automobilky budú však aj v tomto roku odkázané na úspechy v zahraničí. Vlani stúpol vývoz automobilov na rekordných 3,7 milióna kusov. Koncerny dúfajú, že dokážu udržať túto vysokú úroveň aj preto, že domáci trh stagnuje. VDA nepočíta s výraznejšou zmenou trendu, hoci v decembri stúpol počet registrácií nových vozidiel o 22 percent. Nemecký automobilový trh síce vlani po štyroch rokoch poklesu mierne vzrástol, no Gottschalk poukazuje na slabý začiatok tohto roka. VDA v tomto roku očakáva dokonca mierny pokles dopytu: počet registrácií by v tomto roku mal v porovnaní s vlaňajšími 3,27 milióna klesnúť o 20-tisíc.
Renomovaný inštitút Global Insight je oveľa optimistickejší. Analytik Christoph Stürmer počíta s výrazným zotavením dopytu na 3,35 milióna nových registrácií a v budúcom roku dokonca na 3,48 milióna. Inštitút je však so svojím optimizmom osamotený. Riaditeľ prognostického ústavu B & D Forecast Ferdinand Dudenhöffer aj Ulrich Winzen z konkurenčného inštitútu Polk Marketing System v tomto roku očakávajú iba mierne zotavenie na 3,3 milióna registrácií.
Situácia v januári však zrejme nebude veľmi priaznivá. Gottschalk nevylučuje, že bude horšia než v mimoriadne slabom januári minulého roka. O nepriaznivom vývoji svedčí aj fakt, že objednávkové knihy pokrývajú iba objem zodpovedajúci produkcii na tri štvrtiny januára. Dopyt podľa neho zaťažia najmä vysoký predaj vozidiel v decembri. Cenová vojna automobiliek totiž pritiahla k predajcom zhruba o 40 percent súkromných klientov viac než obyčajne. No kupci, ktorí túto šancu zmeškali, nemusia zúfať: cenová vojna bude podľa Gottschalka určite pokračovať. Na druhej strane dúfa, že výrobcovia nepoženú rabaty do extrémov a ceny sa aspoň v prípade viac než 80 ohlásených nových modelov stabilizujú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 18:03