StoryEditor

VNG sa u nás mení na holding

15.06.2006, 00:00
Nemecká energetická skupina VNG -- Verbundnetz Gas, ktorá na Slovensku pôsobí už šesť rokov v oblasti dodávok tepla, rozhodla o koncentrácii všetkých doterajších aktivít na našom trhu do jednej strešnej spoločnosti. Informoval o tom Matej Matulay z novozaloženej spoločnosti VNG Slovakia, ktorá prevezme kapitálové účasti vo všetkých akciovkách, ktoré nemecký investor v SR doteraz založil.

Nemecká energetická skupina Verbundnetz Gas, ktorá na Slovensku pôsobí šesť rokov v oblasti dodávok tepla, spojí všetky teplárne do jednej strešnej spoločnosti. Informoval o tom Matej Matulay z novozaloženej spoločnosti VNG Slovakia, ktorá prevezme kapitálové účasti vo všetkých akciovkách, ktoré nemecký investor na Slovensku doteraz založil.
Najstaršou z nich je Ružomberská energetická spoločnosť, kde má VNG 55,2 percenta akcií. Po 49 percent vlastní energetická skupina v Nitrianskej teplárenskej spoločnosti a Prievidzskom tepelnom hospodárstve. Zvyšné podiely ovládajú samosprávy. Hlavným predmetom činnosti týchto podnikov je výroba a zásobovanie teplom a teplou úžitkovou vodou.

Pripravujú nové akvizície
Nemecký koncern vyhlásil, že na Slovensku bude pokračovať v akvizíciách. Matulay potvrdil, že ovládnuté firmy bude investor postupne ich začleňovať do už existujúcej podnikovej štruktúry. Pôjde predovšetkým o spoločné podniky s komunálnou sférou. Využijú pri nich doterajšie skúsenosti z projektov s partnerskými slovenskými mestami.
VNG okrem priamych investičných zdrojov firmám poskytuje aj know-how, nové technologické vybavenie a úspory pri výrobe a distribúcii tepla. V Ružomberku, Prievidzi a Nitre doteraz nemecká spoločnosť investovala do sietí diaľkového tepla, elektrických vedení a zariadení viac ako 1,23 miliardy korún.

Výzvou sú aj veľké projekty
Energetický koncern Verbundnetz Gas patrí k najväčším európskym veľkoobchodníkom s plynom. Orientuje sa aj na ďalšie energetické služby, v rámci ktorých spolupracuje s regionálnymi plynárenskými podnikmi, elektrárňami a priemyselnými odberateľmi.
Vedenie koncernu už dávnejšie avizovalo, že má záujem zapojiť sa aj do privatizácie slovenských veľkokapacitných teplární, ktoré sú doteraz v rukách štátu. Ide o veľké teplárenské akciovky v Bratislave, Košiciach, Trnave, Martine, Žiline a vo Zvolene. Ich prechod do súkromných rúk sa pripravuje už niekoľko rokov. Momentálne sa aj týchto projektov týka predvolebné privatizačné embargo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 03:52