StoryEditor

Prvé žaloby v afére Herosu

21.09.2006, 00:00
Obvineným hrozí až desať rokov. Peniaze skončili aj na Slovensku.
Na Slovensku skončilo vyše milióna eur, ktoré spreneveril nemecký prevozca peňazí Heros. Prípad spoločnosti, ktorá vyhlásila bankrot 20. februára tohto roku, pomaly vrcholí.
Prokuratúra v Hannoveri vzniesla žalobu voči bývalému majiteľovi a šéfovi Herosu Karlovi-Heinzovi Weisovi, vedúcemu pobočky vo Viersene neďaleko Düsseldorfu Manfredovi Dielovi, vedúcemu hamburskej pobočky Reimerovi Weingertnerovi a prokuristovi Berndovi Köllerovi.
Podľa vyhlásenia prokuratúry žaloba sa týka sprenevery a obsahuje 282 trestných činov v celkovej hodnote 250 miliónov eur, v prepočte zhruba 9,4 miliardy korún. Obvineným v prípade uznania viny hrozí trest odňatia slobody od troch mesiacov do desiatich rokov. Vyšetrovatelia očakávajú, že súdny proces sa začne ešte v tomto roku.

Milióny aj na Slovensku
Tento prípad zasiahol aj na Slovensko, kde sú zablokované dve firemné kontá spoločnosti FYA - Solution. Ide o jedno korunové a jedno eurové konto, na ktorých sa nachádza celkovo 1,3 milióna eur, povedal HN vrchný prokurátor Manfred Knothe.
Napriek tomu ešte vyšetrovatelia všetky peniaze nenašli a pri pátraní v zahraničí im pomáha európsky úrad EUROJUST. Poškodené firmy však začali aj vlastné vyšetrovanie a v úsilí nájsť stratené peniaze najali súkromných detektívov z nemeckej spoločnosti Espo.
V tomto dome v bratislavskom starom meste mala sídliť spoločnosť FYA - Solutions aj Heros Security. Snímka Samuel Vanko
Predstaviteľ firmy, ktorý si neželal byť menovaný, pre HN potvrdil iba to, že pracujú s celoeurópskou pôsobnosťou.
Hannoverská prokuratúra nedávno oslovila Generálnu prokuratúru SR so žiadosťou, či sa peniaze zo slovenských účtov môžu dostať späť do Nemecka. Vrchný hannoverský prokurátor Hans-Jürgen Lendeckel žiadosť odôvodnil podozrením z prania peňazí, ako aj možnosťou odškodnenia okradnutých klientov Herosu.
Ako HN informovala hovorkyňa generálneho prokurátora Svetlana Husárová, peniaze by bolo možné previesť až po ukončení trestného konania. Ak nemecký súd rozhodne o prepadnutí majetku, jeho vlastníkom sa stáva štát a v takom prípade je dohoda medzi Slovenskom a Nemeckom možná.

Slovenská práčka
Pre podozrenie z prania špinavých peňazí je na slobode naďalej vyšetrovaná Weisova manželka Ingrid, ktorá podľa slovenského obchodného registra spolu s Köllerom a prokuristom slovenskej dcéry Herosu Jensom Ruckom figurovala ako spoločníčka v spoločnosti FYA - Solution.
Táto firma mala zhodou okolností sídlo na rovnakej adrese ako Heros Security SK, ktorá však podľa hannoverskej prokuratúry bola pravdepodobne riadna bezpečnostná služba. Inak je to v prípade FYA - Solution. Tá mala prať spreneverené peniaze prostredníctvom predražených faktúr za náhradné diely pre pancierové autá.
Knothe ďalej povedal, že vyšetrovanie voči slovenským občanom nevedú.

Podvod lavínovým systémom

Prepravca peňazí v pondelok spreneverí denné tržby klienta. V stredu poukáže na jeho účet tržby z utorka a tvrdí, že ide o peniaze z pondelka. Rovnakým spôsobom pokračuje aj vo štvrtok a v piatok. Kým je výška poukazovaných platieb rovnaká, klient nič nezbadá. Keď sú však tržby v niektorý deň nižšie, musí prepravca doplniť chýbajúce peniaze od iného klienta a vzniká nové manko. Jedného dňa dosiahnu schodky také rozmery, že ich už nemožno zaplátať a podvod "vybuchne".
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 14:15