StoryEditor

Ceny v priemysle padli

29.05.2009, 00:00
Výrobné ceny nafty a benzínu na Slovensku rekordne klesli. Negatívny vývoj však zaznamenal vo svojich cenách aj priemysel ako celok.

Podľa údajov, ktoré včera zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky, ceny priemyselných výrobcov v apríli medziročne klesli o 0,8 percent. V histórii Slovenskej republiky tak ide o prvé medziročné zlacnenie našich výrobkov. K poklesu došlo aj v medzimesačnom porovnaní, kde sa eviduje rozdiel 1,2 percenta.

Kríza a kurzy mien
Hoci je hlavným dôvodom tejto situácie recesia a s ňou spojený znížený dopyt po našich výrobkoch, do kariet nám nenahrávali ani kurzy okolitých štátov. "Oslabenie kurzov okolitých mien spôsobuje, že sa tlačí na znižovanie cien a zvýšenie konkurencieschopnosti domácich producentov," vysvetľuje makroekonomický analytik UniCredit Bank Slovakia Dávid Dereník. Podľa analytika Slovenskej sporiteľne Michal Mušáka, na druhej strane klesli svetové ceny komodít, takže firmy môžu vyrábať o niečo lacnejšie.

"Najväčší medziročný pokles zaznamenali ceny koksu a rafinovaných ropných produktov, a to až o 42,6 percenta," poukazuje na čísla analytička Poštovej banky Eva Sárazová a dodáva, že viac ako päť- percentný medziročný pokles cien zaznamenali taktiež výrobky z dreva a papiera, chemikálie, gumené výrobky či elektrické zariadenia. Rýchlejší pokles v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi (zhruba štvorpercentný) evidujú aj ceny potravín, nápojov a tabakových výrobkov.

Nezdravý vývoj ekonomiky?
Pre Slovensko to znamená menšie prekvapenia. Za apríl sa totiž predpokladal ešte mierny rast tesne nad nulou. Zároveň sa musíme po prvýkrát v histórií vyrovnávať s medziročným poklesom cien. "Zo získaných dát historicky od roku 1993 nedošlo ani raz k poklesu cien priemyselných výrobcov," reaguje Dereník. Nemusí to však znamenať nezdravý vývoj našej ekonomiky. "Dosah sa môže zobraziť najmä v tržbách firiem, prípadne zisku. Pokiaľ bude takýto jav krátkodobý, nemusí ísť o nezdravý vývoj. Zobrazuje to totiž určitú flexibilitu firiem v období krízy," podotýka Dereník.

Klesanie neprestane
K zlepšeniu situácie však v nasledujúcich mesiacoch určite nedôjde. "Očakávame, že aj v máji výrobcovia predajú svoje produkty prvým odberateľom za nižšie ceny, ako tomu bolo pred rokom," domnieva sa Sárazová. Aj podľa Mušáka je rast cien v najbližších mesiacoch nereálny. "Keď sa ekonomika začne oživovať, prestanú klesať aj ceny výrobcov. V najbližších mesiacoch však pravdepodobne môžeme čakať ďalšie medziročné poklesy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 17:53