StoryEditor

Hodnotenie Slovenska

04.04.2005, 00:00

-- silné stránky vychádzajú hlavne z dlhodobých tradícií strojárskej výroby, zo skúseností získaných počas pôsobenia VW Slovakia, z dlhodobého budovania dodávateľských sietí a spolupráce verejného a súkromného sektora.

-- slabými stránkami
sú hlavne nedostatok kvalifikovaných pracovných síl (najmä učňov), slabá inovačná schopnosť, absentujúce regionálne inovačné a rozvojové stratégie vzhľadom na potenciál automobilového priemyslu, nedobudované priemyselné parky, diaľnice a jednoznačný záujem investorov len o zelené lúky.

-- príležitosťami sú najmä existencia nových, východných trhov, potenciál existujúcich trhov okolitých krajín (Poľsko, Maďarsko, Bulharsko), možnosť širšieho zapojenia slovenskej vedy a výskumu do riešenia problémov svetového automobilového priemyslu, potenciál ďalšieho rozvoja strojárskej a chemickej výroby.

-- hrozbami
sú rastúca konkurencia na nových trhoch, reinvestície veľkých výrobcov automobilov a ich rozhodnutia o globálnych presunoch výrob, ázijskí a východoeurópski výrobcovia automobilov s nízkou cenou pracovnej sily, nedostatočný rozvoj infraštruktúry, regionálnych kapacít, vzdelávacieho systému a školstva, ktoré zaostávajú za potrebami automobilového priemyslu.
Zdroj: MH SR

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 23:52