StoryEditor

Znalosť cudzích rečí sa začína aj doma viac vyplácať

15.08.2005, 00:00
Predovšetkým mladým ľudom to dáva možnosť rozvíjať svoj talent a schopnosti v domácom prostredí. Viacerí Slováci a Slovenky sa aj preto vrátili žiť do rodnej krajiny.

Predovšetkým mladým ľudom to dáva možnosť rozvíjať svoj talent a schopnosti v domácom prostredí. Viacerí Slováci a Slovenky sa aj preto vrátili žiť do rodnej krajiny.

Vyše tisíc ľudí
O prekročení tisícky zamestnancov na Slovensku minulý týždeň médiá informoval svetový výrobca a predajca výpočtovej techniky spoločnosť Dell. Pod dynamický rast personálu v poslednom čase sa podpísal predovšetkým rozvoj jej Európskeho finančného centra pre oblasť Európy, Blízkeho východu a Afriky. Zamestnáva v ňom už vyše dvesto odborníkov. Okrem iného sa zaoberajú finančným plánovaním a analýzami, vypracúvajú reporting pre mnohé zložky nadnárodnej spoločnosti.
Dell začínal na Slovensku v januári 2003 s aktivitami servisného centra pre nemecky hovoriacich zákazníkov. Predpokladal, že bude mať maximálne päťsto zamestnancov. Tento stav sa podarilo dosiahnuť za rok činnosti. Aj vďaka priaznivým podmienkam na slovenskom personálnom trhu, uviedla generálna riaditeľka spoločnosti Dell na Slovensku Martina Tobianah.
Dnes už centrum zamestnáva vyše 700 nemecky hovoriacich ľudí. Po zhruba roku spoločnosť svoj pôvodný zámer ešte viac rozšírila. V rámci globalizácie a konsolidácie svojich činností začala z iných krajín na Slovensko presúvať finančné a marketingové aktivity. Perspektívne tu chce podľa Tobianah vybudovať najväčšie finančné centrum spoločnosti pre starý kontinent s vyše tristo špecialistami. Nakoľko sa to nakoniec podarí, bude závisieť aj od slovenských podmienok i dostupnosti odborníkov na tomto trhu.

Priaznivé podmienky
Otvorenie nového centra pre outsourcing podnikových procesov (BPO -- Business Process Outsourcing) v Bratislave koncom júna oficiálne oznámila slovenská pobočka spoločnosti Accenture. "Hoci vzdelanie a školenia sú rozhodujúce pre úspech, máme veľký záujem o dynamických, zanietených a zároveň jazykovo a komunikačne schopných ľudí. Momentálne sa preto sústreďujeme na nábor absolventov stredných a vyšších odborných škôl ekonomického smeru," uviedol riaditeľ Európskeho BPO centra spoločnosti Accenture Radomír Sabela.
Slovensko je podľa spoločnosti pre tento druh podnikania zaujímavé vďaka optimálnej štruktúre nákladov, priaznivému ekonomickému a daňovému prostrediu, kvalitnej telekomunikačnej infraštruktúre, geografickej i kultúrnej blízkosti k väčšine európskych obchodných centier. V neposlednom rade je dôležitá aj vysoká vzdelanostná úroveň a s tým súvisiaca kvalifikovaná a jazykovo zdatná pracovná sila.
Accenture pôsobí na Slovensku v oblasti poradenstva od roku 1992. Od roku 2002 prevádzkuje v Bratislave technologické centrum poskytujúce služby správy a vývoja informačných systémov. Centrum outsourcingu podnikových procesov začalo svoje aktivity koncom minulého roka. Patrí medzi ne napríklad preberanie zodpovednosti za financie a účtovníctvo klienta. Vo všetkým oblastiach podnikania spoločnosť na Slovensku zamestnáva už vyše 800 ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 10:41