StoryEditor

Čo je nové v EÚ

30.03.2005, 00:00

15. marca 2005 -- EK spustila platformu spájajúcu priemyselné združenia, spotrebiteľské skupiny, tretí sektor a politických lídrov, aby bojovali proti nárastu obezity, obzvlášť medzi deťmi a mladými ľuďmi. Takmer jedna tretina Európanov má buď nadváhu alebo je obézna a počet školákov s nadváhou rastie o 400 000 ročne.
15. marca 2005 -- Európsky súdny dvor rozhodol o práve študentov na získanie pôžičiek a grantov v inom členskom štáte, než v ktorom sú "usadení". Francúzsky občan Dany Bidar mal vo Veľkej Británii legálny pobyt počas troch rokov, ktoré strávil na strednej škole. Bola mu poskytnutá finančná pôžička na krytie poplatkov za školné na univerzite, ale potom mu bola odmietnutá pôžička na krytie ostatných nákladov.
18. marca 2005 -- Komisár pre podnikanie a priemysel Günter Verheugen oznámil, že každý z 900 návrhov európskej legislatívy, ktoré sú v procese schvaľovania, bude revidovaný z hľadiska nákladov a prínosov pre ekonomiku EÚ, a ak bude potrebné, odstránený.
21. marca 2005 -- Nové pokyny Európskej komisie pravdepodobne rozšíria paletu tovarov a služieb, ktoré budú môcť byť kúpené prostredníctvom mobilných telefónov. Zmena by vo veľkom otvorila tzv. m-commerce trh.
21. marca -- Komisia odsúhlasila návrh, ktorý by umožnil súdom členského štátu vziať o úvahy akékoľvek predchádzajúce usvedčenie obžalovanej osoby v inom členskom štáte. Návrh by umožnil použiť usvedčenia v súdnom procese -- vo fáze dôkazov a pri vyhlasovaní rozsudku. Usvedčenia však môžu byť ignorované, ak by ich použitie viedlo k ťažšiemu rozsudku.
21. marca 2005 -- Európska komisia chce žalovať Grécko na Európskom súdnom dvore, pretože daňové predpisy o zdanení majetku spoločností a uplatňované pravidlá na daňové zvýhodnenie spoločností neboli v Grécku v súlade s právom EÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 23:12