StoryEditor

Víkend pred televízorom

22.02.2007, 23:00

Sobota 24. februára
20.00, Joj: 10 vecí, ktoré na tebe nenávidím
Dnešným tínedžerom Shakespeare už veľa nehovorí, a je to škoda. Nie kvôli nemu, alebo nim, ale kvôli tým príbehom, večným, nestarnúcim. Že môžu fungovať aj dnes dokazujú také Shakespearove filmové adaptácie, ktoré sa neodohrávajú vtedy a tam, ale tu a teraz, teda, sú lokalizované do prítomnosti, pričom sa mení prostredie, ale príbeh, samozrejme, zostáva. Skrotenie zlej ženy je takto pretransformované, je príjemnou tínedžerskou romantickou komédiou, ktorá svojich divákov baví, a oni ani netušia, že sa vlastne dívajú na Shakespeara. Film nakrútil v roku 1999 režisér Gil Junger.
20.00, Prima: Harry Potter a väzeň z Azkabanu
Filmársky dosiaľ najzvládnutejší diel Harryho Pottera, nakrútený v britsko-americkej koprodukcii v roku 2004 režisérom Alfonsom Cuarón predstavuje aj nezávisle od knižky plnohodnotný filmový zážitok, nenudiaci ani maličkú chvíľku. Vizuálne a výpravne atraktívny film sa vďaka Cuarónovej réžii stal celkom autonómnym filmovým dielom s vlastnou poetikou, takže sa páčil aj ľuďom, ktorí inak veľmi Harryho P. nemusia. Do hviezdneho hereckého ansámblu ságy v ňom pribudol Gary Oldman, čoby Harryho strýko Sirius Black, herecké obsadenie inak zostáva štandardné. Harry Potter a väzeň z Azkabanu je zároveň jediným filmom o Harrym Potterovi, v ktorom vyslovene nebije do očí herecká impotencia Daniela Radclifa, ktorý sa síce na Harryho možno podobá, ale hrať veru nevie ani za mak.
22.50, Prima: Hra
Brilantný temný triler kultového režiséra Davida Finchera (7edem, Klub bitkárov, Úkryt) o znudenom milionárovi, ktorý žije prázdny a nešťastný život až do momentu, keď od brata nedostane pozvánku do zvláštnej hry bez pravidiel. Život sa mu razom mení na peklo a najhoršiu nočnú moru, pričom sa zdá, že celá hra je jedným hanebným podvodom. A už sa blíži finále a pointa, ktorá dáva Hre zmysel. Vo filme si zahviezdili Michael Douglas a Sean Penn a režisér Fincher ňou potvrdil svoju pozíciu jedného z najzaujímavejších hollywoodskych tvorcov súčasnosti.
Nedeľa 25. február
14.40, ČT 2: 20 000 míľ pod morom
Román Jula Verna 20 000 míľ pod morom o podmorskom netvorovi, z ktorého sa vykľuje ponorka Nautilus, sa dočkal nespočetného množstva filmových a televíznych adaptácií, príbeh kapitána Nema je totiž stále rovnako fascinujúci a dobrodružný. Jedna z najlepších adaptácií vznikla v americkej produkcii v roku 1954 pod režisérskou taktovkou Richarda Fleischera s hviezdnym obsadením, ktorému dominuje Kirk Douglas. Film dodnes dokáže prvodivákov prekvapiť svojimi trikmi, pričom za pozornosť stoja predovšetkým potápačské scény a zábery Nautila v jeho prirodzenom prostredí. Film zároveň výborne využíva vtedy novú technológiu širokouhlého obrazu.
15.55, Markíza: Krokodíl Dundee
Komediálno-akčná dobrodružná klasika druhej polovice osemdesiatych rokov minulého storočia a zároveň jeden z komerčne najúspešnejších dosiaľ nakrútených čisto austrálskych filmov. Režisér Peter Faiman nakrútil v roku 1986 divácky veľmi atraktívny film postavený na kontraste dvoch celkom odlišných kultúrnych prostredí. Mike Dundee je austrálsky drsoň z buša, muž žijúci divokým spôsobom v divokom prostredí. Keď do jeho života vstúpi rozmaznaná americká novinárka, píšuca o ňom reportáž, najprv jej dá poriadne zabrať a potom prijme jej návrh a skúsi sa konfrontovať na oplátku s jej prirodzeným prostredím -- džungľou veľkomesta. Výborné, nestarnúce gagy, už pamätnícka nostalgia a, samozrejme, výborní Paul Hogan a Linda Kozlowská robia z Krokodíla Dundeeho film, ktorý sa oplatí pozrieť si vždy, keď sa naskytne príležitosť.
21.45, Joj: Veronica Guerinová
Americko-britsko-írsky krimitriler nakrútený v roku 2003 režisérom Joelom Schumacherom voľne podľa skutočných životných osudov írskej novinárky Veronici Guerinovej, ktorá sa v prvej polovici deväťdesiatych rokov minulého storočia stala oným povestným tŕňom v zadku drogového podsvetia v Dubline. Guerinovej neustále rýpanie do osieho drogového hniezda malo za následok nielen to, že sa stala jednou z najohrozenejších osôb v Írsku, vyprovokovalo zákonodarcov na sprísnenie protidrogovej politiky, ale aj jej nezávideniahodný koniec. V každom prípade, film mapujúci jej životné osudy stojí za pozornosť, hoci nie je celkom bez chýb a v kinách zarobil sotva polovicu svojho rozpočtu. Nevyváženú kvalitu snímky bohato kompenzuje veľkolepý herecký výkon Cate Blanchetovej v hlavnej úlohe.
01.35, Joj: Príbeh jednej noci
Nie celkom docenená americká komédia o vysokoškolskom profesorovi, ktorý sa deň pred vlastnou svadbou zapletie na prednáškovom turné v San Franciscu s atraktívnou a veľmi, veľmi nekonvenčnou cudzinkou. Všetko sa začne nevinnou stratou topánky a celkom prirodzenou potrebou kúpiť si nový pár. Vo filme režiséra Alana Jacobsa z roku 2000 si v hlavných úlohách zahrali Timothy Hutton, Maria Grazia Cucinottová a Udo Kier

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 21:14