StoryEditor

S kreditkou do bankomatu nechoďte

22.04.2003, 00:00

Výber hotovosti s kreditkou z bankomatu doma či v zahraničí alebo na pobočke banky vás môže vyjsť draho. Okrem toho, že pri výbere hotovosti vám banka začne okamžite rátať úrok (neplatí tu totiž 40-dňové bezúročné obdobie), zaplatíte aj nemalý poplatok. Napríklad v prípade kreditnej karty Tatra banky je poplatok pri výbere z bankomatu 1,5 percenta z vyberanej sumy, minimálne však 150 korún (okrem výberov z bankomatov patriacich Tatra banke). Ešte drahší je výber v pobočke banky. Pri vyberaní hotovosti z bankomatu kreditkou VÚB je poplatok až 2 percentá, minimálne 200 korún. Kreditkou teda plaťte zásadne bezhotovostne, či už u obchodníka alebo napríklad cez internet.
Pri kreditkách sa stretnete aj s ďalšími poplatkami. Prvým z nich je poplatok za vydanie kreditnej karty. V prípade kreditky Tatra banky je poplatok za vydanie štandardnej karty 750 korún bez poistenia. Sú v ňom už zahrnuté poplatky za vedenie kartového účtu či zasielanie výpisov. VÚB má poplatok za vydanie karty nulový, platíte však za vedenie úverového účtu (pri domácej kreditke 350 korún, pri medzinárodnej 750 korún).
Pri kreditkách môžete požiadať aj o vydanie dodatkovej karty napríklad pre ďalšieho rodinného člena. Vo VÚB stojí takáto karta 100 korún, a v Tatra banke 150 korún.
Stokorunové položky zaplatíte aj za akúkoľvek zmenu, napríklad úverového rámca, vydanie náhradnej karty či jej zrušenie. Drahá je aj blokácia karty, ktorá môže stojí od 1 000 korún vyššie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 08:22