StoryEditor

Palko: Verejné financie zasiahla kríza

25.05.2009, 11:37
Autor:
TASRTASR
Zatiaľ čo v predchádzajúcich dvoch rokoch hospodárenie verejných financií skončilo vždy lepšie ako sa pôvodne očakávalo, tento rok to v dôsledku svetovej hospodárskej krízy bude naopak.

Od roku 2010 je však plánovaná opätovná konsolidácia s cieľom dosiahnuť časom vyrovnaný rozpočet, potvrdil pre TASR štátny tajomník Ministerstva financií (MF) SR František Palko.

"Cieľom vlády je začať opätovne konsolidovať verejné financie od roku 2010 a to i v prípade ďalšieho zhoršenia ekonomického výhľadu a v konsolidácii v nasledujúcich rokoch pokračovať, až kým sa nedosiahne vyrovnaný rozpočet. Na rok 2010 sa predpokladá deficit verejnej správy vo výške 2,9 % a v roku 2011 by mal dosiahnuť 2,3 % hrubého domáceho produktu (HDP)," priblížil Palko.

Tieto fiškálne ciele deklaruje aj Program stability Slovenska na roky 2010 až 2012, ktorý Slovensko predkladá Európskej komisii (EK) a podľa ktorého je cieľová hodnota deficitu verejnej správy na tento rok 3 % HDP. Dokument je však založený ešte na februárovej makroekonomickej prognóze MF, pričom predstavitelia rezortu financií opakovane deklarovali, že oficiálna ekonomická prognóza bude v priebehu júna revidovaná s následným prehodnotením nastavenia rozpočtu na tento a nasledujúce roky.

V predkrízovom období sa pritom verejné financie vyvíjali vždy lepšie oproti pôvodným predpokladom. "Hlavným cieľom v roku 2007 bolo udržať deficit verejnej správy pod úrovňou 3 % HDP a splniť tak jedno z maastrichtských kritérií na vstup do eurozóny," pripomenul Palko. Skutočná dosiahnutá hodnota bola nakoniec len 2,2 %, vďaka čomu EÚ nemala žiadny problém súhlasiť so vstupom Slovenska do eurozóny od začiatku tohto roka. Vlani na jeseň bol potom výsledok za rok 2007 ešte raz prehodnotení smerom nadol na konečnú úroveň 1,9 %.

Lepší ako očakávaný vývoj bol charakteristický aj pre vývoj verejných financií v minulom roku. Kým rozpočet verejnej správy na rok 2008 predpokladal deficit vo výške 2,3 % HDP, skutočným výsledkom bola úroveň 2,2 %, čo znamenalo mierne zlepšenie o 0,1 % HDP. "To zároveň znamená, že Slovensko zaznamenalo v rokoch 2007 a 2008 najnižšie hodnoty deficitov verejnej správy vyjadrené v pomere k HDP počas celého obdobia od roku 1993," zdôraznil Palko.

Aj keď pôvodným cieľom vlády vo fiškálnej oblasti bolo pokračovanie konsolidácie aj v tomto roku, verejné financie rovnako ako v iných krajinách zasiahlo výrazné spomalenie ekonomiky v dôsledku globálnej finančnej a hospodárskej krízy. Vlani schválený rozpočet verejnej správy na roky 2009 až 2011 ešte predpokladal tohtoročný deficit vo výške 1,7 % HDP. "V dôsledku vplyvu finančnej a ekonomickej krízy na slovenskú ekonomiku a následného premietnutia negatívneho vývoja makroekonomického prostredia do rozpočtu verejnej správy bolo potrebné pristúpiť k revízii tohto cieľa," vysvetlil Palko. Oficiálnym cieľom je tak momentálne dodržanie 3-% deficitu, požadovaného rozpočtovými pravidlami EÚ.

Zároveň však štátny tajomník pripustil aj možnosť prekročenia tejto hranice, a to v prípade ďalšieho zhoršovania ekonomickej situácie. Išlo by však len o dočasný jav. "V prípade ďalšieho zhoršenia makroekonomického prostredia je cieľom bezpodmienečne upraviť rozpočtové politiky spôsobom, aby deficit verejnej správy už v roku 2011 neprekročil hranicu 3 % HDP," zdôraznil Palko.

Zodpovedné hospodárenie verejnej správy v minulých rokoch, pripomenul, sa premietlo aj do vývoja hrubého dlhu verejnej správy. "Podiel tohto dlhu na HDP postupne klesal a ku koncu roka 2008 dosiahol hodnotu 27,6 % HDP," spresnil Palko. Výška dlhu v SR je tak momentálne výrazne pod jej priemernou hodnotou v rámci EÚ, ktorá koncom roka 2008 dosiahla 61,5 % HDP. Slovensko v súčasnosti vykazuje 8. najnižší dlh v celej únii.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko-v-recesii, menuAlias = slovensko-v-recesii, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 16:27