StoryEditor

Zástupcovia vedeckej komunity hovorili o úlohách európskej a slovenskej vedy

15.03.2006, 15:05
Autor:
TASRTASR

Kvalitná európska veda zaostáva voči USA a Japonsku v tom, že nie je schopná prekonať intelektuálnu bariéru, ktorá ju oddeľuje od podnikateľskej sféry. Podľa predsedu SAV Štefana Lubyho je tiež v Európe nedostatočná koncentrácia na vedeckú špičku a chýba aj inovačná kultúra v podnikoch a brzdou je byrokracia. O postavení a úlohách európskej a slovenskej vedy dnes hovorili zástupcovia slovenskej vedeckej komunity a novinárov pri príležitosti odovzdania ocenení Vedec roka SR 2005 v Bratislave.
"Slovensko čelí týmto problémom vo väčšej miere ako Európa. Do vedy a techniky sa investuje stále len zlomok toho, čo rozvinuté európske štáty. Aj napriek tomu z hodnotení výstupov SAV voči analogickým centrám v zahraničí v prepočte na kapacitu a finančné vstupy je efektívnosť podobná alebo vyššia," konštatoval Luby. Poukázal na relatívne malý záujem politickej sféry, uviaznutej vo vlastných problémoch, o vedu a výskum.
Zdroje na vedu a výskum v SR sú limitované aj podľa predsedu Zväzu slovenských vedecko-technických spoločností Pavla Molnára - predstavujú len cca 0,7 percenta z HDP. Navyše chýba vstup zdrojov z podnikateľskej sféry do vedy a výskumu. Slovenská veda sa však významnou mierou zúčastňuje na medzinárodných výskumných projektoch. Prispieva našej praxi najmä transferom európskych a svetových výsledkov aplikovaného výskumu a vývoja. Výsledky slovenskej vedy a výskumu sú využiteľné prostredníctvom inovácií v konkrétnych podnikateľských aktivitách, ako je špičkové materiálové inžinierstvo, biotechnológie či environmentálne palivá, povedal Molnár.
Na stretnutí odovzdali ocenenia v rámci akcie Vedec roka SR 2005 v piatich kategóriách. Vedcom roka SR 2005 sa stal riaditeľ Matematického ústavu SAV v Bratislave Anatolij Dvurečenskij za súbor výsledkov z oblasti matematiky publikovaných v popredných svetových časopisoch roku 2005. Cenu Technológ roka SR 2005 získal Ján Baláž z Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach za vývoj a realizáciu detektora energetických neutrálnych atómov NUADU pre čínsko-európsky vedecký satelit Double S tar TC-2. Ocenenie Mladý výskumník roka SR 2005 udelili Jane Jakubíkovej z Ústavu experimentálnej onkológie SAV za výsledky vo výskume ľudských nádorových buniek. Za výsledky v programoch EÚ ocenili Jána Gaduša zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre za riešenie projektov v oblasti využívania poľnohospodárskej živočíšnej a rastlinnej biomasy na energetické účely. Profesor Jozef Čižmárik z Farmaceutickej fakulty UK v Bratislave prevzal osobitné uznanie za výskum a za celoživotné dielo za prínos do vedného odboru farmaceutická chémia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 17:42