StoryEditor

OMV: Občania očakávajú od bratislavského summitu benefity v zahraničnej politike

23.02.2005, 16:24

Občania SR očakávajú, že summit amerického a ruského prezidenta, ktorý sa bude konať vo štvrtok v Bratislave, prinesie SR prospech hlavne v zahraničnopolitickej oblasti. Približne dve tretiny oslovených sa domnievajú, že summit nijako neovplyvní životnú úroveň obyvateľov. Približne každý desiaty opýtaný (11 percent) si myslí, že ju ovplyvní pozitívne, 20 percent očakáva negatívne dopady.
Vyplýva to zo sociologického prieskumu, ktorý vypracoval Ústav politických vied Slovenskej akadémie vied v spolupráci s Odborom mediálneho výskumu Slovenského rozhlasu v dňoch 3. až 10. februára na reprezentatívnej vzorke 2 221 respondentov. Odpovedali na otázku "Prostriedky, ktoré vláda SR vyčlenila pre summit Bush Putin sú, podľa vášho názoru - dobre alebo zle investované peniaze?". Rozloženie odpovedí ukazuje, že napriek skutočnosti, občania vnímajú stretnutie prezidentov ako prínos pre Slovensko. Čo sa týka vynaložených financií, sú ich názory väčšinou kritické.
Viac ako dve tretiny (68 percent) oslovených sa nazdávajú, že táto udalosť pozitívne ovplyvní medzinárodnú prestíž krajiny. Podľa mienky 67 percent respondentov pripravovaný summit prispeje k posilneniu pozitívneho imidžu vládnucich politikov a viac ako polovica občanov (52 percent) očakáva benefity pre Slovensko vo sfére napredovania ekonomiky. Pozitívny vplyv stretnutia na rozvoj cestovného ruchu a turizmu predpokladá 45 percent opýtaných.
Najviac negatívnych dosahov stretnutia sa v očiach verejnosti spája s bezpečnosťou občanov - 35 percent účastníkov výskumu vyslovilo názor, že summit prezidentov zvýši bezpečnostné ohrozenie obyvateľov SR. Ďalších 42 percent oslovených neočakáva žiadne dôsledky pre bezpečnosť občanov a asi každý piaty (19 percent) sa domnieva, že summit pozitívne ovplyvní bezpečnosť obyvateľov. Ako dobre investované peniaze hodnotí náklady slovenskej strany spojené so summitom tretina (30 percent) oslovených, 62 percent zastáva opačný názor.
Detailnejšia analýza získaných zistení ukazuje, že kladné postoje k bratislavskému summitu majú častejšie ľudia s úplným stredoškolským a vysokoškolským vzdelaním, pracovníci v štátnom sektore, podnikatelia, obyvatelia Bratislavy a Košíc, ako aj občania z Bratislavského, Prešovského a Košického kraja. Z voličov relevantných politických subjektov summit najpozitívnejšie posudzujú voliči Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie a Aliancie nového občana.
Skeptickejšie ako ostatní posudzujú dôsledky summitu nezamestnaní a dôchodcovia, obyvatelia obcí s menej ako 2000 obyvateľmi, občania bývajúci v Trenčianskom, Žilinskom a Nitrianskom kraji. V rovine politických inklinácií ho kritickejšie hodnotia predovšetkým voliči opozičných strán Komunistickej strany Slovenska, Ľudovej strany HZDS, Smeru - Sociálnej demokracie a Hnutia za demokraciu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 06:27