StoryEditor

NRSR dnes súhlasila s vrátením nehnuteľného majetku cirkvám aj Matici slovenskej

18.03.2005, 10:10
Autor:
TASRTASR

irkvi by mali dostať naspäť svoj majetok - pôdu, lesy a hospodárske budovy. Rozhodla o tom dnes Národná rada SR schválením poslaneckého návrhu zákona o navrátení vlastníctva k nehnuteľným veciam cirkvám a náboženským spoločnostiam. Keď tento zákon nadobudne 1. mája 2005 účinnosť, parlament bude považovať proces reštitúcií majetku cirkví a náboženských spoločností za uzavretý.
Zákon sa týka predovšetkým majetku, ktorý cirkvi nezískali späť v reštitúciách kvôli zničeniu časti archívov pri potláčaní cirkví a náboženských spoločností zo strany vládnucich režimov. Právo na vrátenie nehnuteľných vecí si môžu uplatniť oprávnené osoby, ktorých vlastnícke práva boli odňaté od 8. mája 1945. Na židovské náboženské obce sa vzťahuje termín odňatia vlastníckych práv od 2. novembra 1938 do 1. januára 1990. Reštitučné právo si treba uplatniť do 30. apríla 2006.
Poslanci odsúhlasili aj zákon o prechode niektorého nehnuteľného majetku štátu do vlastníctva Matice slovenskej, ktorý je predpokladom skončenia dlhoročných sporov Matice a Slovenskej národnej knižnice. Matica slovenská (MS) dostane na základe tohto zákona späť do vlastníctva niektoré nehnuteľnosti a pozemky v Martine a Necpaloch, ktoré v minulosti nadobudla a teraz sú v jej správe.
Poslanci tiež schválili novelu zákona o strelných zbraniach a strelive, ktorá zavádza tzv. zbraňovú amnestiu. Ak majiteľ do roka odovzdá neregistrovanú zbraň na ktoromkoľvek útvare polície, môže sa vyhnúť trestnému stíhaniu pre nedovolené ozbrojovanie. Podporu si získala aj novela zákona o vojenskej polícii, ktorá by mala skvalitniť a zefektívniť činnosť vojenskej polície.
Poslanci súhlasili ďalej s návrhom novely Trestného poriadku, ktorý predložil opozičný poslanec Robert Fico. Jej cieľom bolo, aby nedávno zriadený Špeciálny súd a Úrad špeciálnej prokuratúry konali len v tých veciach, v ktorých bolo začaté trestné stíhanie po 1. septembri 2004.
Do druhého čítania posunuli zákonodarcovia novelu zákona o vysielaní a retransmisii, vďaka ktorej by malo byť zakázané zobrazovanie scén z reálneho násilia aj v upútavkách na programy alebo filmy.
Parlament ďalej schválil vládny návrh zákona o vinohradníctve a vinárstve, ktorý vymedzuje, kto a pri akých podmienkach môže pestovať, vyrábať a vysielať do obehu zdraviu neškodné víno, naopak poslanecká novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorá mala prispieť k sprehľadneniu tohto procesu, neprešla. Do druhého čítania zákonodarcovia posunuli novelu zákona o dani z príjmov z dielne poslanca za Smer Igora Šulaja, ktorá zjednocuje účtovnú a daňovú problematiku oceňovania hmotného majetku prenajatého formou finančného prenájmu. Poslanci dnes mali na programe aj voľby. Vyberali kandidáta na post sudcu Ústavného súdu, podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu, člena Rady pre vysielanie a retransmisiu a obsadenie nového parlamentného výboru na kontrolu použitia informačno-technických prostriedkov (ITP). Šéfom tohto výboru sa stal poslanec za SDKÚ Roman Vavrík. Za členov výboru zvolili poslancov Milana Cagalu a Viliama Soboňu (ĽS-HZDS), Jozefa Bučeka a Roberta Kaliňáka (Smer), Lajosa Ládanyiho a Lászlóa Kötelesa (SMK), Karola Mitríka ( SDKÚ), Jozefa Šimka (KDH), Jirka Malchárka (ANO) a Michala Vajdu (KSS). Návrh poslanca za KDH Františka Mikloška, aby nezávislých poslancov vo výbore prezentoval Ivan Šimko, nenašiel podporu zákonodarcov. Člena Licenčnej rady, ani kandidáta na sudcu Ústavného súdu sa zvoliť nepodarilo. Výsledok voľby druhého podpredsedu NKÚ oznámia v piatok.

bmg ds som

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 02:24