StoryEditor

Súd: Denník Pravda nemusí Mečiarovi zaplatiť pol milióna

27.01.2006, 08:32
Autor:
TASRTASR

Vydavateľ denníka Pravda nemusí zaplatiť predsedovi ĽS-HZDS Vladimírovi Mečiarovi pol milióna korún, ktoré od neho politik žiadal v spore na ochranu osobnosti.
Denník sa však musí za komentár z mája spred šiestich rokov Mečiarovi ospravedlniť. Právoplatne o tom dnes rozhodol odvolací senát Krajského súdu v Bratislave, ktorý tak zrušil časť rozsudku okresného súdu. Odvolací senát dnes neuznal Mečiarove argumenty, že mu klesli preferencie kvôli komentáru Pavla Minárika z 11. mája 2000 s názvom Koniec rozprávok o Vladovej Corse. "Bezprostredná súvislosť nebola preukázaná," uvádza sa v odôvodnení rozsudku. "Následky vtedajšieho mediálneho tlaku nemôže znášať Pravda," dodala predsedníčka senátu.
Mečiar pôvodne žiadal od Pravdy ospravedlnenie a tri milióny korún. Podľa neho bol v Pravde, ktorú považuje za jeden z dvoch mienkotvorných denníkov, znevážený ako občan i člen vlády. V nasledujúcich týždňoch po tom, ako komentár o Mečiarových majetkových pomeroch vyšiel, podľa predsedu ĽS-HZDS klesla popularita strany a jeho. Dnes si však nevedel spomenúť, na ktorej priečke prieskumov dôveryhodnosti sa nachádzal v roku 2000. Pamätá si len toľko, že v roku 1998 mala HZDS v prieskumoch preferencií 27-28 percent a v roku 2002 už len 19 percent.
Mečiar, ktorý sa obhajoval sám, tiež tvrdí, že kvôli článku v Pravde musel všetkým vysvetľovať, ako prišiel k majetku. Dostal niekoľko anonymov, hocikto ho urážal a invektívy si museli vypočuť aj jeho deti. Syn mal údajne sťaženú pozíciu pri podnikaní, dostal úver za ťažších podmienok. Pravda podľa Mečiara nemala žiadne dôkazy ku tvrdeniam v článku. "Nepreukázali, že by som bol zlodej," povedal. Objekty, ktoré získal, podľa neho neboli majetkom štátu a nepodliehali privatizácii.
Podľa právnika Perexu - vydavateľa Pravdy Mečiar nepredložil žiaden dôkaz o útokoch na jeho osobu, ktoré by boli vyvolané článkami Pravdy. V tom istom čase tiež vyšlo množstvo článkov v médiách o Mečiarovom pôsobení i majetku. Podľa Perexu tiež pokles Mečiarových preferencií nastal až v rokoch 2002 až 2003, teda niekoľko rokov po uverejnení článku. Okresný súd ujmu Mečiarovi uznal, no vyčíslil ju na pol milióna korún. Voči tomu sa Pravda odvolala. Dnes senát Krajského súdu ujmu neuznal, no usúdil, že článok zasiahol do Mečiarových práv, za čo má politikovi stačiť ospravedlnenie. Sloboda prejavu je podľa súdu limitovaná slušnosťou a primeranosťou, jej prekračovanie si novinár nemôže dovoliť.
K rozsudku sa predseda ĽS-HZDS Mečiar pre TASR odmietol vyjadriť. "On je, bol a bude osoba verejného záujmu najvyššej triedy, takže u neho je ochrana osobnosti zo strany médií minimálna," reagoval pre TASR šéfredaktor Pravdy Petr Šabata. "To bola evidentná chyba v argumentácii Mečiara, že mu články spôsobili ujmu," dodal. Verdikt Krajského súdu je podľa neho rozhodne lepší ako prvostupňového súdu. Na druhej strane je to podľa neho dosť stará záležitosť a noviny sa odvtedy veľmi zmenili. Súd rozhodol, že žiadny z účastníkov nemá nárok na náhradu trov, Mečiar požadoval 122 tisíc korún. Proti rozsudku sa nemožno odvolať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 18:17