StoryEditor

Protest policajných odborárov je podľa ministerstva neopodstatnený, nepochopiteľný a mylný

25.10.2005, 13:25
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo vnútra (MV) SR považuje dnešný protest policajných odborárov za neopodstatnený, nepochopiteľný a mylný.
"Práve v čase, keď policajtom narastú platy o 13,2 percenta a podarilo sa zachovať výhody sociálneho a dôchodkového zabezpečenia policajtov, takýmto postupom poškodzujú záujmy svojich kolegov," informoval TASR hovorca MV Boris Ažaltovič.
Platy narastú podľa neho v budúcom roku spolu o 13,2 percenta a v budúcom roku narastie hodnostné každému policajtovi o 650 korún mesačne. Zároveň bude od 1. júla valorizovaný celý plat všetkým príslušníkom Policajného zboru o päť percent, dodal Ažaltovič. "Zvýšime tiež osobitné príplatky pracovníkov špecializovaných útvarov. Pôjde najmä o policajtov z Úradu boja proti organizovanej kriminalite a Úradu boja proti korupcii," konštatoval. Strážcovia zákona dostanú v budúcom roku aj 13. a 14. plat v plnej výške.
Príjem policajtov narastie v rokoch 2002 až 2006 priemerne o viac ako 23 percent. Od roku 2002 dostávajú tiež 14. plat. Už od 1. januára tohto roka narástlo hodnostné o 200 až 300 korún mesačne a od 1. januára budúceho roku narastie o ďalších 650 korún mesačne. V roku 2004 boli platy policajtov valorizované o sedem percent, v tomto roku o päť percent a v budúcom roku budú o ďalších päť percent.
V tomto volebnom období sa MV podľa Ažaltoviča podarilo zachovať aj osobitný systém sociálneho a dôchodkového zabezpečenia. Policajtom tak ostáva v pôvodnej výške výsluhový dôchodok, odchodné a ostatné výhody sociálneho zabezpečenia, uzavrel.
Prvýkrát v histórii slovenskej polície vyjdú dnes jej príslušníci do ulíc, aby vyjadrili nespokojnosť so svojou platovou a sociálnou situáciou. Cieľom je podľa predsedu Odborového zväzu polície Miroslava Litvu poukázať na každoročne podhodnotený rozpočet a prehlbujúci sa rozdiel medzi finančným ohodnotením práce policajta a vojaka a na diskriminačný prístup vlády v oblasti sociálneho zabezpečenia vo výrazný neprospech policajtov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 17:47