StoryEditor

Odškodňovanie by mohlo byť rýchlejšie

04.05.2006, 00:00

Rezort životného prostredia pripravuje pre vládu správu o dôsledkoch jarných povodní. Kabinet by mal potom určiť aj výšku odškodnenia. Predtým však správa prejde pripomienkovým konaním. "Aby sa urýchlilo, zvolá sa technický štáb Ústrednej protipovodňovej komisie, v ktorom sú zastúpené všetky rezorty," tvrdí ministerstvo. Nahradí to klasické pripomienkové konanie,
ktoré bežne trvá niekoľko dní až týždňov.

Chýba plynulé financovanie
Či vláda stihne do parlamentných volieb uvoľniť peniaze pre najviac postihnuté subjekty, nie je isté. V minulosti totiž vždy dala po povodniach opakovane preveriť vyčíslené škody a náklady. Tým sa vyplatenie kompenzácií oneskorilo. Medzi najpostihnutejšie organizácie patrí Slovenský vodohospodársky podnik. Dušan Minárik z tejto štátnej firmy navrhuje pripraviť stabilný protipovodňový program, ktorý by zabezpečil pravidelné financovanie, pretože povodne sa opakujú každý rok.

Škody sa budú navršovať
Minister životného prostredia László Miklós povodňové škody odhaduje na 1,5 miliardy korún. "Celkové škody spôsobené jarnými záplavami na poistenom majetku firiem a občanov majú byť známe až v máji," dodáva Eva Jacková zo Slovenskej asociácie poisťovní. Mnohí z postihnutých ich síce nahlásili už počas povodní, ale iní aj neskôr. Následné obhliadky a vyčíslenie škôd na jednotlivých objektoch sa preto robilo aj niekoľko týždňov po záplavách. Preto podľa Jackovej nemajú jednotlivé poisťovne údaje ešte spresnené. Podľa neoficiálnych údajov päť najväčších poisťovní evidovalo koncom apríla škody asi za 45 miliónov korún.
Jarné povodne postihli 205 obcí a miest. Voda zaplavila 3 338 obytných domov, 479 garáží a hospodárskych objektov a 44 podnikov a ich prevádzok. Poškodila 221 kilometrov ciest a miestnych komunikácií. Ani tieto štatistiky nie sú úplné, lebo Žilinský kraj doteraz údaje neposkytol.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 01:44