StoryEditor

Inšpektori pokutovali nepovolený výrub drevín a iné prehrešky

14.02.2007, 11:50
Autor:
SITASITA

Inšpektori ochrany prírody Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP)uložili v minulom roku pokuty vo výške viac ako 2 milióny korún, čo bolo o 600-tisíc korún viac ako v roku 2005. Kontrolóri vykonali 642 kontrol, pričom porušenie právnych predpisov zistili pri 284 z nich. Agentúru SITA o tom informoval tlačový hovorca SIŽP Michal Štefánek.
Pri kontrole plnenia povinností vyplývajúcich zo zákona o ochrane prírody a krajiny bol porušený zákon až v 48 percentách a inšpektori ho zaregistrovali vo všetkých piatich stupňoch ochrany územia. V prvom stupni ochrany zistili najviac nedostatkov pri výrube drevín, zásahoch do biotopov, mokradí, vodných tokov a umiestňovaní rôznych zariadení na nich, pri aplikácii chemických látok a hnojív a likvidácii tzv. inváznych rastlín. V najvyššom, piatom, stupni ochrany zistili kontrolóri najmä nedovolené zásahy do lesných porastov a biotopov európskeho alebo národného významu.
Za porušenie zákona o ochrane prírody a krajiny uložili inšpektori vlani najvyššiu pokutu, 300-tisíc korún, spoločnosti Omnitrade v Bratislave, ktorá pri rekonštrukcii lanovky Vrátna - Chleb zasiahla vo viacerých lokalitách do biotopu európskeho významu a do lesného porastu a nedodržala podmienky rozhodnutia orgánu ochrany prírody pri skladovaní stavebného materiálu. Štátny podnik Vojenské lesy a majetky dostal pokutu 200-tisíc korún za to, že bez súhlasu orgánu ochrany prírody zasiahol v lesnom hospodárskom celku Bažantnica na Záhorí do biotopov európskeho a národného významu. Treťou najvyššou bola pokuta 150-tisíc korún, ktorú dostala obec Stankovany v okrese Ružomberok za to, že zasiahla bez povolenia do biotopu európskeho významu - v prírodnej rezervácii Močiar vykonala zemné práce so zámerom využiť termálne jazierko na rekreačné účely a tiež uskutočnila zásah, ktorý mal vplyv na stav mokrade.
Pri kontrole dodržiavania zákona o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi zistili inšpektori jeho porušenie pri 30 percentách kontrol. Pri fyzických osobách sa zamerali na kontroly u chovateľov papagájov, plazov a dravých vtákov, pri právnických osobách na chovateľov jeseterovitých rýb a dovozcov kaviáru a prevádzkovateľov rehabilitačných staníc. Najčastejšie zisteným nedostatkom bolo, že podnikatelia, ktorí predávali exempláre živočíchov, nemali na vhodnom a viditeľnom mieste zverejnené podmienky na chov a informácie o povinnostiach vyplývajúcich zo zákona CITES. Nasledovali nedostatky vo vedení evidencie, preukazovaní pôvodu exemplárov a v ich nezameniteľnom označovaní. Týkalo sa to najmä vtákov a plazov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 00:03