StoryEditor

SOCIÁLNE VECI A PRÁCA

26.04.2006, 00:00

SOCIÁLNE VECI A PRÁCA:

1. Plánujete korekcie v dôchodkovej reforme? Kto by mal mať aké dôchodky?
2. Ako podporíte mladé rodiny (materské, štátna podpora bývania, jednorazový príspevok na dieťa)?
3. Ako chcete motivovať zamestnávateľov pri vytváraní pracovných miest?

ĽS-HZDS:

1. Treba dôsledne zvážiť povinnú účasť skupiny občanov v druhom kapitalizačnom pilieri. Ak má súčasný model dôchodkového zabezpečenia posilniť princíp osobnej zodpovednosti za výšku budúceho dôchodku, potom je nevyhnutné, aby sa tento princíp uplatnil už pri vstupe do systému, ktorý by mal byť dobrovoľný pre všetky skupiny poistencov. ĽS-HZDS kladie dôraz na to, aby si boli občania istí štátnou garanciou za vlastné finančné zdroje v druhom pilieri a presadzuje takú legislatívnu úpravu, prostredníctvom ktorej by hlavná váha pri garantovaní náhrad škôd bola priamo na štáte. Vzniknuté rozdiely medzi jednotlivými skupinami dôchodcov je potrebné vyrovnávať postupnými krokmi - zvyšovaním dôchodkov pre tých najslabších, dosiahnuť sociálnu prijateľnosť a sociálny štandard pre všetkých starobných dôchodcov. Ďalej bude treba dôchodkový systém nastaviť tak, aby minimálny rast dôchodkov bol opretý o životné náklady.
2. Zvýšiť príspevok pri narodení dieťaťa na 20-tisíc korún. Podporuje rast pôrodnosti formou zvýšenia rodičovského príspevku na úroveň minimálnej mzdy pri narodení druhého dieťaťa. Vytvoríme podmienky na výstavbu sociálnych bytov vo výmere do 90 m2 a domov vo výmere 150 m2 pre mladých ľudí uzatvárajúcich manželstvo.
3. Podporujeme poskytnutie daňových úľav pre zamestnávateľa, ktorý zamestná absolventa školy a zvýši finančné zdroje, určené pre zamestnávateľov, ktorí vytvoria nové pracovné miesta. Zamestnávateľ, ktorý príjme do pracovného pomeru dlhodobo nezamestnaného alebo občana nad 50 rokov, bude mať nárok na daňovú úľavu.

SDKÚ:

1.
V dôchodkovej reforme chceme posilniť istoty v druhom pilieri. Zmeny z hľadiska vyrovnávania dôchodkov už boli urobené.
2. Chceme zintenzívniť podporu všetkých rodín bez ohľadu na to, či je to úplná alebo neúplná rodina, alebo či je to prvé manželstvo.
3. -

SMK:

1.
Na návrh SMK sa podarilo presadiť, aby prechodné obdobie reformy dôchodkového systému bolo predĺžené do roku 2014, a to kvôli zníženiu veľkých rozdielov, ktoré vznikli medzi dôchodkami vypočítanými na základe starého a nového systému. SMK presadzovala od začiatku univerzálnosť dôchodkového systému, t. j. aj pre silové rezorty. Prijatím III. piliera sú k tomu dané aj všetky predpoklady. V budúcnosti spravíme všetko pre to, aby náš cieľ pokiaľ ide o univerzálnosť systému bol naplnený.
2. Podporou pružných foriem zamestnania, ako aj možnosťou práce na čiastočný úväzok, ktoré umožnia kvalitnejšie plnenie dvojitej úlohy rodiča (rodina a práca), ako aj ľahší návrat a začlenenie sa jednotlivca na trh práce po rodičovskej dovolenke. Navrhujeme zvážiť zavedenia tzv. detských dlhopisov, prostredníctvom ktorého by získalo štátnu podporu v stanovenej sume (10 - 15 tisíc Sk). Posilnenie výstavby nájomných bytov.
3. Vytvorením pružnejšieho trhu práce, podporou zvýšenia mobility práce, odstránením opatrení, ktoré obmedzujú slobodný pohyb pracovnej sily, zosúladiteľnosťou rodinného života s pracovnou kariérou jednotlivca.

KDH:

1.
Dôchodková reforma sa nesmie meniť v základných parametroch, najmä pokiaľ ide o sporenie občanov na osobných účtoch tzv. druhého piliera. KDH bude preto v nasledujúcom volebnom období brániť úspory občanov na účtoch v druhom pilieri a zasadí sa za ochranu základných parametrov reformy v tomto smere.
2. Hlavnou prioritou rodinného programu bude zasadiť sa za zvýšenie daňového bonusu, určeného na podporu viacdetných rodín, o 100 percent na 1 100 Sk mesačne (vyše 13-tisíc Sk ročne). Zasadíme sa za zníženie odvodového zaťaženia rodín prostredníctvom spoločného sociálneho poistenia manželov a zvýhodníme manželstvá na princípe "čím dlhšie manželstvo, tým nižšie odvody". Presadíme daňové prázdniny pre novomanželov. V roku uzavretia manželstva si každý manžel v prípade prvého manželstva bude môcť uplatniť odpočítateľnú položku vo výške 100-tisíc Sk na osobu. Štát bude manželom bonifikovať hypotekárny úver na byt do výšky 10-tisíc Sk ročne počas prvých päť rokov. Zvýšime príspevok pri narodení prvého dieťaťa na 10-tisíc Sk.
3. Znížime odvodové zaťaženie pre podnikateľov o 7 percentuálnych bodov, o 6 percentuálnych bodov pre zamestnávateľov (z 34,4 na 28,4) a o 1 percento pre zamestnancov. Osobitným a svojou povahou čiastkovým návrhom bude podpora skrátených pracovných úväzkov, osobitne vo forme dohody o vykonaní práce rodiča v rozsahu 20 hodín týždenne tak, aby zamestnávateľ neplatil odvody.

Slobodné fórum:

1.
Dôchodková politika je tou oblasťou sociálnej politiky, ktorá bude vyžadovať rozsiahlejšie systémové prepracovanie. SF sa bude prioritne usilovať o spracovanie alternatívneho návrhu na vybudovanie moderného a dostatočne pružného priebežného piliera, ktorý bude vybilancovaný na obdobie 30 rokov a odstráni pre približne 750-tisíc občanov v preddôchodkovom veku reálnu hrozbu významného znižovania ich životnej úrovne, v dôsledku predlžovania veku odchodu dôchodku a s tým spojeným rozširovaním radov nezamestnaných. Druhou prioritou bude prehodnotenie komplexnosti sociálneho poistenia najmä vo väzbe na úrazové poistenie, ktoré navrhujeme presunúť do komerčnej sféry.
2. Chceme využiť daňové nástroje, napríklad spoločné zdanenie rodičov a navrhnúť daňové a odvodové zvýhodnenie rodičov starajúcich sa o svoje deti v predproduktívnom veku vo výške minimálne 20-tisíc Sk za uvedené obdobie. V systéme štátnej sociálnej podpory budeme pokračovať v politike príspevkov viazaných na splnenie právnych podmienok s uplatnením troch princípov: univerzálny, súbežný a kompenzačný princíp.
3. SF chce reálne zvýšiť počet umiestnených na trhu práce o 40-tisíc osôb ročne. V záujme ochrany verejných financií v oblasti čerpania zdrojov na aktívne opatrenia politiky trhu práce sa zasadí o vypracovanie nového funkčného modelu nastavenia aktívnej politiky trhu práce s rovnosťou šancí všetkým zamestnávateľom, ktorí majú záujem vytvárať nové produktívne pracovné miesta.

SNS:

1.
Posilnenie prvého (priebežného) piliera s vyváženosťou princípu solidarity a zásluhovosti. Požadujeme prepočet priznaných dôchodkov pred rokom 1990 tak, aby sa pre prepočet stalo ocenenie príjmu v korelácii na súčasnú hodnotu na základe spotrebného koša a príslušných koeficientov. Garancia štátu na výplatu vložených prostriedkov do sporenia a pripoistenia.
2. Zvýšenie príspevkov na podporu natality a zakladania rodiny. Garantujeme uľahčený prístup mladých rodín k bytom tak, aby do 1 roka od narodenia dieťaťa mali vlastný byt (zvýšenie výstavby, odbúranie byrokracie, prednostné právo mladých rodín). Úpravou daňových zákonov podporiť a zvýhodniť výstavbu komunálnych a podnikových bytov. Zníženie sadzby DPH pre detské ošatenie, školské potreby, knihy, základné potraviny.
3. Ak vytvorí zamestnávateľ nové pracovné miesto, odvody za toto miesto by sa presunuli na mzdu.

Smer-SD:

1.
Smer chce zákonom definovať povinný stupeň sociálneho zabepzečenia financovaný priebežným spôsobom, ktorý bude štát plne garantovať. Smer bude podporovať valorizáciu dôchodkov a zmierňovať rozdiely medzi dôchodkami staro- a novo-dôchodcov, zavedie minimálny dôchodok.
2. Smer chce zaviesť manželskú pôžičku, ktorú by poskytoval Štátny fond rozvoja bývania. Radikálne zvýši podporu mladých rodín pri narodení dieťaťa, uvažuje o zavedení štátneho príspevku k hypotekárnemu úveru, ktorý by pomohol mladým rodinám.
3. -
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 21:48