StoryEditor

Claude Baláž požiada Dzurindu o uvoľnenie z funkcie splnomocnenca

23.03.2005, 13:11
Autor:
TASRTASR
Claude Baláž v súvislosti so svojou evidenciou v registroch ŠtB požiada predsedu vlády SR o uvoľnenie z funkcie splnomocnenca vlády pre zahraničných Slovákov.

"Od marca do decembra 1989 ma ŠtB evidovala ako svojho agenta bez môjho vedomia a súhlasu," uviedol dnes pre TASR splnomocnenec Baláž. "Bol to pre mňa šok, keď som sa to dozvedel," dodal. V súčasnej "stupňujúcej sa hystérii" okolo takzvaných zväzkov, ale najmä v záujme Slovákov žijúcich v zahraničí sa rozhodol požiadať o uvoľnenie z funkcie. Baláž chce svoje dobré meno brániť súdnou cestou. Najprv však požiada Ústav pamäti národa o vydanie jeho zväzku, potom zváži potrebné kroky. Baláž dodal, že ak bude o jeho odborné znalosti záujem, zostávajú i naďalej k dispozícii na prospech SR a Slovákov žijúcich v zahraničí.
Claude Baláž bol v decembri 1999 vymenovaný do funkcie splnomocnenca vlády SR pre zahraničných Slovákov. Od novembra 2000 riadil Sekretariát splnomocnenca vlády pre zahraničných Slovákov a od 1. januára 2002 je štatutárnym zástupcom Generálneho sekretariátu pre zahraničných Slovákov pri Úrade vlády Slovenskej republiky.
Baláž figuruje v registroch zväzkov ŠtB pod krycím menom Deos ako agent i preverovaná osoba.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 06:25