StoryEditor

Diplomati sa previezli historickou železničkou a obdivovali naše lesy

12.05.2007, 14:55
Autor:
TASRTASR

Vyše sto účastníkov tradičného jarného stretnutia vedúcich diplomatických misií akreditovaných v Slovenskej republike bola po dnešnej jazde historickou čiernohronskou železničkou a prehliadke Lesníckeho skanzenu v doline Vydrovo nad Čiernym Balogom na Horehroní vo vytržení. Viacerí taký úzkokoľajový vláčik ešte nevideli. Dokonca niektorí obdivovali i naše lesy, vraj o takých sa im ani nesnívalo.

Veľvyslanci a ich manželskí partneri sídliaci v Bratislave, Viedni, Prahe a Budapešti, ktorých sprevádzal minister zahraničných vecí SR Ján Kubiš, si zamaškrtili na slovenských syroch. Tí odvážnejší ochutnali aj žinčicu, neodradilo ich ani upozornenie, že môže mať čistiace účinky.

"Prácou diplomata je spoznávať krajinu svojho pôsobenia a jej obyvateľov. Robí sa to rôznymi, aj menej oficiálnymi spôsobmi, ktoré mi pripadajú niekedy ešte účinnejšie ako oficiálne návštevy v mestách a dedinách. Naše ministerstvo chce tiež pomôcť pri "otváraní dverí" veľvyslancom, preto pravidelne organizujeme výjazdy do jednotlivých regiónov Slovenska," povedal minister Kubiš.

Podotkol, že keď už otvárajú dvere, nechcú diplomatom ponúknuť iba turistiku či oddych. "Chceme im ukázať prírodné krásy, zaujímavosti, priblížiť históriu a kultúru, aby mali na čo spomínať. Potom môžu dávať odporúčania vo svojich domovských štátoch na využitie existujúceho potenciálu v tej-ktorej oblasti na rozvoj konkrétnej spolupráce," konštatoval šéf slovenskej diplomacie.

Pozvanie ministra Kubiša prijali diplomati zastupujúci 45 štátov sveta. V Banskobystrickom kraji si prehliadli kláštor v Hronskom Beňadiku, areál mestského hradu a mincovňu v starobylej baníckej Kremnici i rázovitú dedinku Špania Dolina pri Banskej Bystrici, ktorú preslávili čipkárky, ďalej historické Námestie SNP v meste pod Urpínom so šikmou vežou a Mórovým stĺpom a drevený artikulárny evanjelický kostol z roku 1726 v Hronseku, neďaleko sídla kraja. Dvojdňový pobyt diplomatov vyvrcholil dnes návštevou expozícií Zvolenského zámku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 08:21