StoryEditor

Nový šéf NBÚ Blanárik si dnes prevzal dekrét o zvolení

14.09.2006, 15:48
Autor:
SITASITA

Z rúk predsedu Národnej rady SR, Pavla Pašku, dnes prevzal dekrét o zvolení nový riaditeľ Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) František Blanárik. Toho do funkcie nominovala Ľudová strana - HZDS a na návrh vlády ho schválil parlament. Oficiálne bude úradu šéfovať od 16. septembra. Podľa predsedu parlamentu nový šéf NBÚ spĺňa všetky predpoklady na vykonávanie tejto funkcie a bol najvhodnejším kandidátom na tento post. Po prevzatí menovacieho dekrétu F. Blanárik vo svojom príhovore niekoľkokrát zdôraznil, že svoju funkciu bude vykonávať svedomite, zodpovedne a v súlade so zákonom.
Aj keď Blanárika nominovala ĽS-HZDS, ten pre médiá zdôraznil, že nie je v jej štruktúrach a nemá na túto stranu prepojenie. Blanárik ďalej uviedol, že personálne otázky bude riešiť až po prevzatí úradu z rúk doterajšieho riaditeľa Aurela Ugora. Na otázku, či sa bude zaoberať aj prípadom útoku hackerov na počítačovú sieť NBÚ odpovedal, že sa chce oboznámiť s výsledkami vyšetrovania a potom zaujme k tejto veci stanovisko. Blanárik sa nevyjadril k otázke, či doterajší riaditeľ zostane pôsobiť na úrade. "Zatiaľ som s ním o tom nehovoril," dodal.
František Blanárik sa narodil 21. septembra 1952 v Šahách. Po ukončení strednej všeobecnovzdelávacej školy absolvoval ročnú dôstojnícku školu - odbor tankový vo Vyškove. Vysokú vojenskú školu ukončil v roku 1980 a následne pracoval v rôznych vojenských funkciách. V rokoch 1995 až 1999 bol tajomníkom Rady obrany štátu. V minulosti bol tiež ústredným tajomníkom Ľudovej strany-HZDS. Od roku 2000 do roku 2006 pracoval ako obchodný riaditeľ súkromnej firmy. Má hodnosť generálmajora.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 16:01