StoryEditor

Fico: SR podporuje rozšírenie EÚ o Srbsko

02.10.2006, 15:52
Autor:
TASRTASR

Slovensko podporuje budúce rozšírenie Európskej únie o Srbsko, Belehradu ponúka svoje skúsenosti z prístupového procesu. Po rokovaní so srbským premiérom Vojislavom Koštunicom to povedal slovenský predseda kabinetu Robert Fico. Potvrdil pritom, že západný Balkán zostáva prioritou slovenskej zahraničnej politiky.
Predvstupové rozhovory EÚ s Belehradom však zatiaľ zostávajú pozastavené po tom, čo Srbsko nesplnilo termín na vydanie bývalého bosnianskosrbského generála Ratka Mladiča Medzinárodnému trestnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY). Spolupráca s Haagskym tribunálom podľa Koštunicu zostáva záujmom Srbska.
Predmetom rokovania bola aj budúcnosť vízového režimu medzi oboma krajinami. Podľa súčasného modelu srbskí občania neplatia poplatky za slovenské krátkodobé a tranzitné víza a slovenskí občania pri cestách do Srbska víza nepotrebujú. "V záujme dobrej hospodárskej spolupráce som oznámil pánovi predsedovi vlády, že SR je pripravená ďalej hovoriť o liberalizácii vízovej povinnosti," povedal Fico novinárom.
Napriek nadštandardne dobrým dvojstranným vzťahom premiéri vyslovili nespokojnosť s úrovňou rozvoja vzájomného obchodu. Slovenský premiér požiadal svojho partnera o pomoc pri účasti slovenských firiem v troch projektoch v Srbsku.
Vo vzájomne priateľských vzťahoch zohráva významnú úlohu slovenská menšina žijúca v srbskej Vojvodine. Premiér Fico sa poďakoval za starostlivosť Srbska o túto 60-tisícovú komunitu. "Táto starostlivosť určite môže byť dobrým príkladom pre celú Európu ako spolunažívať s príslušníkmi národnostných menšín," povedal.
Srbský premiér partnera informoval o jednomyseľnom schválení novej ústavy v srbskom parlamente, čo si vyžiadalo nedávne rozdelenie spoločného štátu s Čiernou Horou. Ústava musí byť ešte schválená referendom, ktoré bude 28. a 29. októbra.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 14:44