StoryEditor

Odmietam sa hrať na nejaký koaličný potenciál

23.05.2005, 00:00
Predseda Smeru Robert Fico v rozhovore pre HN

Tvrdíte, že po zverejnení výročnej správy SIS o podozreniach z tunelovania štátnych podnikov by mala padnúť vláda. Mohli by ste objasniť tú súvislosť?
-- Ak SIS hovorí o tunelovaní podnikov so štátnou účasťou, najmä o tunelovaní diaľnic či železníc, asi má dostatok argumentov. Nepáči sa nám, že vláda mlčí. A mlčí asi preto, lebo by musela vysvetľovať, ako prebiehajú verejné tendre, financovanie štátnych projektov, čo sa deje v podnikoch so štátnou účasťou. Existuje prepojenie finančných skupín na vládu, tá je v ich objatí a nie je schopná sa v mnohých prípadoch samostatne rozhodovať.
Tým ste už podporili avizovaný návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi Mikulášovi Dzurindovi. Prečo ste však doteraz takýto návrh nepredložili?
-- Začíname tento návrh spracovávať. Chceli sme ho podať hneď po hlasovaní o vyslovení nedôvery Martinovi Froncovi, ale keďže sme boli svedkami toho, že niektorí poslanci nedodržali verejný prísľub, ktorí nám dali, tak musíme s nimi komunikovať inak a hľadať záruky. Predpokladám, že tento návrh bude prerokovaný na júnovej schôdzi NR SR. Bude obsahovať dve časti. Prvá sa bude týkať experimentov, ktoré vláda robí na ľuďoch. Druhá časť sa bude venovať právnemu štátu a korupcii.
Ale veď dnes už je viac-menej jasné, že nezískate dosť hlasov?!
-- Čo máme potom robiť? Iba využívame ústavné prostriedky a vyslovenie nedôvery je jedným z nich. Keby sme sa pridŕžali vašich tvrdení, tak by sme nerobili absolútne nič. Museli by sme len tolerovať politiku vládnych strán, a to by nebolo správne.
Pravdepodobný úspech takýchto krokov však podmieňuje jednota v opozícii. No tam to nefunguje...
-- Opozícia ako taká nemá zodpovednosť za vládnutie. Takisto sme strany s diametrálne odlišnými politickými programami a mierou opozičnosti. Nerozumiem, ako môže ĽS-HZDS hlasovať za Zajacove zdravotnícke zákony. Rovnako nechápem, že minister Rudolf Zajac potom príde osobne poďakovať Vladimírovi Mečiarovi za podporu týchto šialenstiev. Vzťahy v opozícii teda nemajú nič spoločné s tým, čo sa dnes deje v koalícii. A hádam nechcete povedať, že alternatíva pre Slovensko je Smer, ĽS-HZDS a KSS?
Prečo máte s Mečiarom osobné konflikty?
-- Choďte za pánom Mečiarom, mňa sa na to nepýtajte. Ja s ním nemám žiadny problém.
Nie je za tým rivalita o vodcovstvo v opozícii?
-- To je absolútny nezmysel. Ja neorganizujem mítingy, na ktorých sa venujem celý čas pánovi Mečiarovi. Ja mu stále veľmi jasne hovorím -- náš protivník sedí vo vláde. My sa odmietame stále venovať ĽS-HZDS.
Tvrdo kritizujete aj vládnu koalíciu. Neobávate sa, že po prípadnom úspechu vo voľbách nebudete mať s kým rokovať o novom vládnom kabinete?
-- Navrhujete mi teda, aby som bol kvôli tomu ticho? A to aj vtedy, keď štyri vládne strany odmietli zákon o kontrole ich financovania? A to len preto, aby sa na mňa nehnevali? Sme opozičná strana sociálno-demokratického charakteru. Kritizujeme ich, pretože máme iný pohľad na riadenie štátu. To je úplne normálne a legitímne. To však neznamená, že si neskôr nebudeme môcť spolu sadnúť a rozprávať, čo bude ďalej s touto krajinou. Odmietam sa hrať na nejaký koaličný potenciál.
Ako vysvetlíte po voľbách svojim voličom, že rokujete o zostavení vlády so stranou, ktorú ste predtým tvrdo kritizovali?
-- Chceme vyhrať voľby a chceme, aby bola táto krajina spravovaná inak. Chceme, aby tu bol európsky sociálny model. Voliči budú sledovať najmä to, ako bude naša strana presadzovať svoj program. To je najpodstatnejšie.
Apelujete na spravodlivosť a právny štát. Prečo ste teda nepodporili návrh na zrušenie Mečiarových amnestií, ktoré znemožňujú objasniť závažný skutok zavlečenia?
-- To, čo urobil pán Mečiar s amnestiami, bol morálny suterén. Bol zneužitý inštitút amnestií. Do právneho suterénu však spadol aj návrh na zrušenie Mečiarových amnestií. Tie sú predsa nezrušiteľné. Na riešenie jednej nespravodlivosti nemôžete použiť inú nespravodlivosť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 05:16