StoryEditor

Banky: Dôležité je včas a správne rozhodnúť

06.02.2008, 23:00
Díling, treasury alebo jednoducho - obchodovanie na finančných trhoch. Odbor v banke, ktorý sa takto volá, má na starosti riadenie jej likvidity, vykonávanie obchodov na peňažnom, devízovom a kapitálovom trhu pre banku samotnú, ako aj pre jej klientov.
Na dílingu sa realizuje obchodovanie medzi bankami s nástrojmi finančného trhu, ako sú napríklad cenné papiere alebo rôzne zahraničné meny (dolár, euro, libra). Prostredníctvom dílingu si banky medzi sebou ukladajú a požičiavajú peniaze a sprostredkúvajú tieto obchody aj pre svojich klientov. Cieľom jednotlivých operácií (obchodov) je zabezpečiť banku a jej klientov proti nežiaducim rizikám. Výnosy z obchodovania na finančnom trhu predstavujú jeden zo zdrojov zisku banky.

K hlavným produktom finančného trhu patria termínované vklady, spotové menové obchody, forwardové menové obchody, menové swapy a menové opcie, ale napríklad aj depozitné zmeny, úrokové swapy, repo obchody či úrokové opcie.

Služby klientom
Vďaka dílingovým operáciám klienti môžu realizovať devízové operácie individuálnym kurzom alebo si zaistiť kurzové riziko. Ďalej môžu uskutočňovať špekulatívne obchody na devízovom trhu, čo v praxi znamená, že klient očakáva posilnenie nejakej meny, preto ju nakúpi a potom predá. Vďaka termínovaným úložkám môžu dosiahnuť výhodnejšie zúročovanie voľných peňažných prostriedkov a majú tiež možnosť ukladať peniaze na rôzne obdobie viazanosti s individuálnou sadzbou.

Služby banke
Či už je to odbor alebo divízia, alebo inak nazvaná organizačná jednotka, treasury či díling sa sústreďuje na každodenné riadenie krátkodobej likvidity banky s cieľom zabezpečiť ostatným obchodným útvarom banky dostatočnú likviditu podľa ich požiadaviek. Cieľom je tiež efektívne zhodnocovať voľné finančné prostriedky banky prostredníctvom aktív, ktoré jej pri prijateľnej miere rizika prinášajú maximálny výnos.

Rozdiely sú iba v detailoch
Odbory alebo divízie - závisí to od organizačnej štruktúry konkrétnej banky - sa obsahom činnosti od seba veľmi nelíšia, aj keď v niektorých bankách označujú túto oblasť svojej činnosti ako treasury, niekde ako obchodovanie na finančných trhoch alebo aj díling. Z trinástich bánk, ktoré sa zapojili do projektu HN Zaostrené na banky, má takýto odbor alebo divíziu 11 z nich. HSBC a mBank ako pobočky zahraničných bánk na Slovensku tieto pozície vytvorené nemajú.

Nielen veľké, ale aj menšie banky si starostlivo budujú díling. "Ako banka začala rásť, začali rásť aj požiadavky našich klientov a snaha obstáť v tvrdej konkurencii na takom malom trhu, ako je náš slovenský, nás nútila dynamicky sa prispôsobovať a rozširovať naše aktivity a produktové portfólio na Odbore treasury," vysvetľuje riaditeľ odboru Treasury a finančných trhov Dexia banky Marek Benčat.

Podľa riaditeľa Divízie treasury Poštovej banky Martina Lukáčika riadiť túto divíziu znamená riadiť tím ľudí, ktorí každodenne uskutočňujú zložité finančné operácie pri obchodoch na peňažných, devízových a kapitálových trhoch. "Hlavnou úlohou riaditeľa tejto divízie je byť stále v strehu a správne včas rozhodnúť," hovorí. Táto divízia je totiž "srdcom" Poštovej banky najmä pre najväčší objem aktív, ktorý spravuje a zhodnocuje.

V Istrobanke na to majú odborníka so skúsenosťami zo zahraničia. Riaditeľ odboru treasury Alfred Daemon je Rakúšan. Rovnako ako jeho kolegovia v ostatných bankách, aj on riadi devízovú pozíciu a krátkodobú likviditu banky, dohliada na oddelenie, ktoré realizuje obchody na medzibankovom peňažnom, devízovom a kapitálovom trhu.

"Oproti veľkej banke je práca náročnejšia v tom, že jeden človek musí často zastrešiť to, čo inde vykonáva niekoľko oddelení, na druhej strane širší záber znamená, že sa viac naučí," sumarizuje riaditeľ Odboru treasury Privatbanky Miron Zelina. Podľa neho menšia banka môže byť produktovo pružnejšia. Neposkytuje len vlastné produkty, ale vie klientovi ušiť na mieru riešenie na základe dôkladného poznania jeho potrieb, preferencií, typu a miery rizika, ktoré je ochotný akceptovať.

Opäť aj technici
Tak, ako aj na iných postoch v bankách, aj na miestach riaditeľov týchto odborov alebo divízií nájdete nielen ekonómov, ale tiež absolventov vysokých škôl s technickým zameraním. Podobne ako šéfovia niektorých asset managementov aj oni využili príležitosť začiatkom 90. rokov podieľať sa na formovaní nového moderného slovenského bankovníctva. A rovnako ako pri obchodovaní s podielovými fondmi, sa im technické vzdelanie osvedčilo aj pri obchodovaní na finančnom trhu. "Vývoj finančných trhov je z veľkej časti tiež technická analýza, kde je potrebné logicky analyzovať dostupné informácie," konštatuje vedúci Trading Desk UniCredit Bank Viktor Štrauch. "Dôležitá je aj precíznosť, inovatívnosť, matematické myslenie, schopnosť rýchlo sa rozhodovať a predvídať správanie sa trhu," dodáva manažér obchodovania na finančných trhoch Róbert Hakszer.

Technické vzdelanie má aj Jaroslav Hora, riaditeľ odboru Treasury v OTP Banke, kde priamo riadi činnosť obchodníkov na peňažnom, devízovom trhu a trhu cenných papierov. Zodpovedá tiež za riadenie krátkodobej likvidity banky a za manažment devízovej pozície banky a obchodného portfólia.

Je to výzva
Výzvou pre riaditeľa odboru Treasury Tatra banky Miroslava Paracku je vytvoriť z treasury efektívne, moderné produktové miesto. Kľúčom úspešného útvaru Treasury je podľa riaditeľa tohto odboru vo Volksbank Vladimíra Valacha schopnosť skĺbiť znalosti o trhoch a produktoch so špecifickými potrebami klientov. "Našou výzvou je transformovať úžasnú dynamiku inovácií v oblasti finančných trhov do veľmi špecifických produktov, prinášajúcich vysokú pridanú hodnotu našim klientom," dodáva.

Tomáš Pavlák, riaditeľ divízie Treasury Slovenskej sporiteľne pripúšťa, že banka zvonka nepôsobí veľmi záživne a dynamicky. "Avšak oddelenie treasury je pre každého obchodníka výzvou - aj keď obchodným tovarom sú v tomto prípade výmenné kurzy a úrokové sadzby."

Podľa riaditeľa odboru Obchodovanie na finančných a kapitálových trhoch VÚB banky Mária Miku je obchodovanie na finančnom trhu dynamická a vzrušujúca práca, ktorá si za každých okolností vyžaduje plné sústredenie, predvídavosť, bleskovú analýzu a okamžité rozhodnutia. "Je to istý druh súperenia, neustále sa porovnávanie s ostatnými, kde chcete byť stále úspešný."


 

Vladimír Valach (Volksbank)
riaditeľ odboru Treasury
Je absolventom Vysokej školy ekonomickej v Bratislave a Open University Business School, UK, kde získal titul MBA. Na finančných trhoch pôsobí 17 rokov.

Začínal v roku 1991 ako díler peňažného trhu v Tatra banke. Vznik slovenskej koruny ho zastihol už v ING Bank v Bratislave. Na toto obdobie s odstupom času spomína: "V rámci Československa sme ako pobočka v Bratislave získavali financovanie od nášho Treasury útvaru v Prahe. Okamžite po vzniku Slovenskej republiky a slovenskej koruny bolo nutné prefinancovať aktíva banky z lokálneho slovenského trhu, prevažne medzibankového, ktorý však v tom období bol len v plienkach. Kreativita a flexibilita dílerov pri zabezpečovaní likvidity boli veľmi cenenými aktívami."

V priebehu 13 rokov pôsobenia v skupine ING zastával pozície riaditeľa odboru Treasury a finančných trhov v ING Bank Bratislava a predsedu predstavenstva brokerskej spoločnosti ING Barings Securities o.c.p., a.s.
V roku 2004 prijal výzvu vybudovať útvar asset managementu v penzijnom fonde Prvej stavebnej sporiteľne. V PDS dôchodkovej správcovskej spoločnosti bol členom predstavenstva zodpovedným za riadenie investícií v dôchodkových fondoch. Po splynutí so skupinou Allianz v roku 2006 prestúpil do vtedy ešte Ľudovej banky na pozíciu riaditeľa odboru Treasury, kde pôsobí doteraz.

Kľúčom úspešného útvaru Treasury je podľa neho schopnosť skĺbiť znalosti o trhoch a produktoch so špecifickými potrebami klientov: "Našou výzvou je transformovať úžasnú dynamiku inovácií v oblasti finančných trhov do veľmi špecifických produktov, prinášajúcich vysokú pridanú hodnotu našim klientom. Som veľmi rád, že výrazne pro-business orientovaná kultúra vo Volksbank Slovensko vytvára všetky predpoklady na to, aby sme naše ambície naplnili."


 

Viktor Štrauch (UniCredit Bank)
vedúci Trading Desk
Po vzniku slovenskej meny bola oblasť finančníctva na Slovensku pomerne nová, ale rýchlo sa rozvíjajúca sa oblasť. Naopak, technické odbory a výroba boli na ústupe, keďže po roku 1989 došlo k rozpadu trhových vzťahov v rámci socialistických krajín. Keďže vývoj finančných trhov je z veľkej časti tiež len technická analýza, kde je potrebné logicky analyzovať dostupné informácie, Viktor Štrauch využil ponúknutú príležitosť pracovať v tejto oblasti. Dnes tento krok hodnotí ako "veľmi dobrú voľbu" a zdôrazňuje, že táto práca pre neho nestratila nič zo svojej zaujímavosti. Vychádza z kréda rozšíreného medzi obchodníkmi: "once a dealer, forever a dealer" - "ak to človeka raz chytí, už ho to málokedy opustí".

Po skončení štúdia na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave zastával rôzne pozície v rámci dílingu.
V roku 1996 nastúpil do banky Creditanstalt Bratislava, kde sa po roku pôsobenia stal vedúcim Treasury. Počas posledných piatich rokov pracoval na viacerých pozíciách - ako vedúci Assets and Liabilities Management, vedúci Sales aj ako vedúci Trading. V UniCredit Bank Slovakia v súčasnosti zastáva funkciu vedúceho Trading Desk.

Jeho hlavnými pracovnými činnosťami počas celého obdobia bolo riadenie devízovej, úrokovej a likviditnej pozície banky. V rámci toho patrilo k pracovným úlohám riadenie bankovej knihy spolu s riadením portfólií dlhopisov. Ďalšími oblasťami zodpovednosti boli medzibankové obchody na domácom aj medzinárodnom finančnom trhu, ako aj podieľanie sa na príprave stratégie banky v týchto oblastiach vrátane vývoja nových produktov v závislosti od vývoja na trhu a požiadaviek klientov.

V odstupoch niekoľkých rokov sa dôležitou činnosťou opakovane stávali, vzhľadom na vývoj akcionárskych štruktúr materských bánk, účasti na veľmi komplexných projektoch bankových fúzií.


 

Miloslav Paracka (Tatra banka)
riaditeľ odboru Treasury
Už počas vysokoškolských štúdií na Ekonomickej univerzite jeho kroky smerovali do Tatra banky. Vždy to bola pre neho značka, ktorá ho priťahovala. Začal v roku 1993 ako asistent na oddelení analýz, odbor Treasury. V roku 1997 nasledovalo medzibankové obchodovanie na peňažnom trhu. Bolo to v období, keď volatilita sadzieb bola veľmi vysoká a splniť povinné minimálne rezervy nebolo pre mnohé banky samozrejmosťou.

Po veľmi silnom raste Tatra banky prijal v roku 2001 výzvu na vytvorenie oddelenia na riadenie aktív a pasív. Oddeleniu sa podarilo centralizovať všetky trhové riziká a oddeliť tak bankovú knihu od tradingu.
Od roku 2006 pôsobí na pozícii riaditeľa odboru Treasury. "Teší ma, že rastiem spolu s bankou. Keď tu pracujem, myslím na históriu banky. Je to výzva pokračovať v práci svojich predchodcov. Rád prehodnocujem náplň práce ľudí na odbore, monitorujem ich výkonnosť. Snažím sa vytvárať prostredie, kde sú zamestnanci kreatívni. Chcem, aby to bola pre nich zábava pracovať v tomto kolektíve," hovorí. Podľa jeho slov, najviac ho teší, keď ľudia registrujú, že im deleguje dôveru.

Výzvou pre neho je vytvoriť z Treasury efektívne, moderné produktové miesto. Základ v jeho živote však tvorí stabilné rodinné zázemie. Rodičia, súrodenci, ale najmä manželka sú pre neho oporou, keď to potrebuje. Napriek pracovnej vyťaženosti sa snaží nezabudnúť ani na kamarátov, s ktorými sa rád stretáva. Šport berie ako nevyhnutnosť, čo je pre neho dobrým zrelaxovaním.


 

Tomáš Pavlák (SLSP)
riaditeľ divízie Treasury
Divíziu riadi od júla 2006. K bankovníctvu sa dostal z podnikania. "S kolegom sme rozbiehali malú firmu a na popud jedného známeho som sa prihlásil na konkurz do banky. Išlo v podstate o stávku a ja som chcel dokázať, že konkurz úspešne zvládnem. Stávku som vyhral, no potom prišlo ťažké rozhodovanie - či to skúsim alebo nie. Zvíťazila zvedavosť- teda banka."

V divízii treasury riadil do konca minulého roka odbory Treasury Sales, Trading, Riadenie bilancie, Podpora treasury, New Issues a Corporate Finance. Momentálne je zodpovedný za Treasury Sales a management krátkodobej likvidity. "Dílingy sa vo všeobecnosti dosť podobajú. Rozdiely sú v procesoch a systémoch, ale trh je rovnaký. Našou konkurenčnou výhodou však určite je to, že pracujeme s najväčšou bilančnou sumou na slovenskom bankovom trhu," konštatuje.

Do Slovenskej sporiteľne prišiel z HVB Bank Slovakia, kde v rokoch 2001 až 2006 riadil odbor Corporate Sales/Trading. V rokoch 1996 až 2001 pôsobil na pozíciách chiefdealer a treasurer v HypoVereinsbank Slovakia. Svoju profesionálnu kariéru v bankovníctve začal v roku 1994 v banke Creditanstalt, kde dva roky pracoval ako FX díler.

"Banka zvonka nepôsobí veľmi záživne a dynamicky. Avšak oddelenie treasury je pre každého obchodníka výzvou - aj keď obchodným tovarom sú v tomto prípade výmenné kurzy a úrokové sadzby."

Tomáš Pavlák ukončil vysokoškolské štúdium zahraničného obchodu na Obchodnej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave.


 

Miron Zelina (Privatabanka)
riaditeľ Odboru treasury
Na tomto poste je od apríla 2004. Riadi tím siedmich pracovníkov. Na slovenskom kapitálovom trhu pôsobí prakticky od jeho vzniku v roku 1993. Pôvodne vyštudovaný matematik v odbore algebra a teória čísel sa zaujímal o cenné papiere ako o svoj koníček. V prvej vlne kupónovej privatizácie (1992), keď sa kupovali akcie za investičné body, radil širokému okruhu známych, ako uspieť v tejto "investičnej hre". Neskôr získal maklérsku licenciu (na vlastné náklady a bez profesionálnych skúseností na trhu), na základe ktorej ho prijali ako makléra pre obchodníka s cennými papiermi.

Odbor treasury má na starosti riadenie likvidity banky, vykonávanie obchodov na peňažnom, devízovom a kapitálovom trhu pre samotnú banku, ako aj pre klientov banky. Odbor ďalej zabezpečuje poskytovanie niektorých investičných služieb, najmä obstarávanie kúpy a predaja cenných papierov a vydávanie a umiestňovanie emisií cenných papierov.

Miron Zelina je členom Dozornej rady Privatbanky (zvolený zamestnancami), predsedom Dozornej rady Garančného fondu investícií a podpredsedom Výkonného výboru Asociácie obchodníkov s cennými papiermi. Prispieva do viacerých periodík. Má rád tvorivé činnosti (napríklad písanie básní), cestovanie, divadlo, film, matematiku. Nemá rád alibizmus, populizmus a mnohé iné -izmy.

Jeho ambíciou, ku ktorej vedie aj svojich spolupracovníkov, je poskytovanie kvalitného finančného poradenstva, čo na prvý pohľad môže vyzerať ako skromný cieľ. Keď si však uvedomíme nevyspytateľnosť finančných trhov, množstvo finančných nástrojov, ktorých riziká si klienti veľmi často neuvedomujú, a v neposlednom rade armádu rýchlokvasených "finančných poradcov", ktorí niekedy - či už vedome alebo nevedome - zavádzajú svojich klientov, prídete na to, že ide o veľmi, veľmi ambiciózny cieľ...


 

Martin Lukáčik (Poštová banka)
riaditeľ Divízie treasury
Je absolventom Fakulty hospodárskej informatiky (Matematické metódy v ekonomike) Vysokej školy ekonomickej v Bratislave. Jeho kariéra v Poštovej banke sa začala v roku 1996, keď nastúpil na pozíciu dílera na odbore likvidity. Odvtedy prešiel viacerými pozíciami: bol dílerom na odbore dílingu, riaditeľom odboru Customer Desk, tajomníkom výboru ALCO, riaditeľom odboru klientskych obchodov a odboru dílingu. Od roku 2002 je členom Dozornej rady Poštovej banky a od 1. júla 2004 riaditeľom Divízie treasury.

Podľa jeho vlastných slov, riadiť Divíziu treasury znamená riadiť tím ľudí, ktorí každodenne uskutočňujú zložité finančné operácie pri obchodoch na peňažných, devízových a kapitálových trhoch. "Hlavnou úlohou riaditeľa tejto divízie je byť stále v strehu a správne a včas rozhodnúť," hovorí. Táto divízia je totiž "srdcom" Poštovej banky najmä pre najväčší objem aktív, ktorý spravuje a zhodnocuje.

Divízia treasury sa koncentruje na každodenné riadenie krátkodobej likvidity banky s cieľom zabezpečiť ostatným obchodným útvarom banky dostatočnú likviditu podľa ich požiadaviek. Cieľom divízie je tiež efektívne zhodnocovať voľné finančné prostriedky banky prostredníctvom aktív, ktoré pri prijateľnej miere rizika prinášajú banke maximálny výnos. Okrem toho patrí k "veľvyslancom" Poštovej banky, keďže udržiava najintenzívnejší kontakt s inými bankami, ako aj so zahraničnými partnermi banky.


 

Jaroslav Hora (OTP)
riaditeľ odboru Treasury Divízie Finance & Treasury
V tejto funkcii je od roku 2001, keď nastúpil do OTP Banky Slovensko.

Po maturite pokračoval v štúdiu na Strojníckej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Štúdium so špecializáciou na automatizáciu a riadenie ukončil v roku 1992. Vzdelával sa však ďalej a v rokoch 1993 až 1996 pokračoval v bakalárskom štúdiu na Ekonomickej univerzite na Fakulte manažmentu.

Prečo absolvent vysokej školy s technickým zameraním zakotvil v bankovníctve? "V čase, keď som skončil strojarinu, nebolo na uplatnenie v odbore veľa možností. V ekonómii, respektíve v bankovníctve, som videl väčšiu perspektívu," vysvetľuje.

Pred nástupom do OTP Banky pôsobil na viacerých zaujímavých a zodpovedných pozíciách. V rokoch 1998 až 2001 v spoločnosti CITIBANK Slovakia ako Money Market Trader, zodpovedný za riadenie krátkodobej a strednodobej likvidity banky v domácej a hlavných svetových menách a manažmente obchodného portfólia cenných papierov banky.

V rokoch 1994 až 1998 v spoločnosti VÚB ako Senior Money Market Trader so zodpovednosťou za peňažný trh a medzibankové produkty a riadením päťčlenného tímu dílerov a rovnako ako člen štartovacieho tímu peňažný trh dílingu.

Po ukončení štúdia na vysokej škole v rokoch 1992 až 1994 pôsobil v Investičnej a rozvojovej banke (IRB) ako manažér kapitálového trhu so zodpovednosťou za sekundárny trh s cennými papiermi.

Na súčasnej pozícii priamo riadi oddelenie Trading a oddelenie Customer desk. Jeho zodpovednosti veľmi úzko súvisia s obchodnými činnosťami banky, keď priamo riadi činnosť obchodníkov na peňažnom, devízovom trhu a trhu cenných papierov. Zodpovedá taktiež za riadenie krátkodobej likvidity banky a za manažment devízovej pozície banky a obchodného portfólia.


 

Marek Benčat (Dexia)
riaditeľ odboru Treasury a finančných trhov
V tejto funkcii je od júna 2005. Predtým bol vedúcim oddelenia obchodov na účet klienta Sales desk.
Absolvoval Národohospodársku fakultu Ekonomickej univerzity v Bratislave v roku 1997 a hneď po ukončení vysokoškolského štúdia nastúpil na odbor Treasury a finančných trhov Prvej komunálnej banky. Do roku 2005 prešiel viacerými funkciami na tomto odbore a po vstupe zahraničného akcionára zo skupiny Dexia sa stal vedúcim oddelenia Sales desk. Na tejto pozícii bol zodpovedný za riadenie Treasury operácií uskutočňovaných na účet klientov banky, rozvoj produktového portfólia a implementáciu elektronických obchodných kanálov.

"Ako banka začala rásť, začali rásť aj požiadavky našich klientov a snaha obstáť v tvrdej konkurencii na takom malom trhu, ako je náš slovenský, nás nútila dynamicky sa prispôsobovať a rozširovať naše aktivity a produktové portfólio na Odbore treasury. Dnes môžem povedať, že naša banka prešla v oblasti treasury dlhú, ale úspešnú cestu a v súčasnosti pôsobí na finančných trhoch ako rovnocenný partner ostatných slovenských bánk."

V pozícii riaditeľa odboru Treausry a finančných trhov je komplexne zodpovedný za realizáciu obchodov na účet banky a účet klienta v oblasti peňažného, devízového a kapitálového trhu, trhu derivátov a štruktúrovaných produktov. To znamená, predovšetkým za zabezpečenie požadovanej likvidity pre banku, investovanie voľných prostriedkov banky na medzibankovom trhu, plnenie regulatórnych požiadaviek centrálnej banky, ako aj za strategické smerovanie našej banky v oblasti investícií a obchodov na finančných trhoch. "Samozrejme, celkový rozsah mojich zodpovedností je podstatne širší vzhľadom na to, že okrem obchodov na účet banky zastrešujeme aj obchody na účet klienta a v tejto oblasti je prioritná moja zodpovednosť za spokojnosť klientov s našimi produktmi a službami."
Jeho najbližším pracovným a strategickým cieľom je predstavenie nových typov produktov pre klientov, či už v oblasti štruktúrovaných produktov, nových trhov a nových menových párov, ako aj v oblasti obchodovania s komoditami a komoditnými derivátmi.


 

Róbert Hakszer (ČSOB)
manažér obchodovania na finančných trhoch
vyštudoval technickú kybernetiku na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. Oblasti peňažných trhov sa venuje od roku 1993, keď začínal v Slovenskej sporiteľni ako díler peňažných trhov, neskôr sa stal riaditeľom útvaru Dealing. Od roku 1997 je v ČSOB, kde pôsobí ako manažér obchodovania na finančných trhoch. Jeho pracovná pozícia vyžaduje psychickú odolnosť - je to práca v neustálom strese. Dôležitá je, samozrejme, aj precíznosť, inovatívnosť, matematické myslenie, schopnosť rýchlo sa rozhodovať a predvídať správanie trhu. Podstatné je aj vedieť vypnúť a odreagovať sa. "Nie vždy sa to dá stopercentne dosiahnuť," hovorí R. Hakszer. Fungovanie svojho tímu opisuje takto: "Mám šťastie na kolegov, pretože nemusím vyvíjať mimoriadne úsilie na ich motiváciu. Každý z nich vie, čo môže a čo má robiť, aké sú jeho kompetencie, aké produkty a v ktorej oblasti môže obchodovať a čo sa od neho očakáva. Naša motivácia sú dosiahnuté výsledky, na základe ktorých sme hodnotení." Víkendy trávi Róbert Hakszer s rodinou striedavo v Bratislave a u rodičov - manželkiných i svojich. Každú nedeľu večer ho môžete nájsť s priateľmi v telocvični, kde "naháňa" futbalovú loptu, ale aj v bratislavských nákupných centrách, ktoré navštevuje spolu s manželkou.


 

Alfred Daemon (Istrobanka)
riaditeľ odboru treasury
Rodák z Welsu v Rakúsku vyštudoval ekonómiu na Ekonomickej univerzite vo Viedni. Ako ekonóm a poradca pre oblasť debt managementu začínal v Postal saving bank (PSK). Po vzniku PSK Invest Capitalu, ktorý viedol, sa neskôr stal aj predsedom dozornej rady tejto spoločnosti. Po zlúčení s bankou BAWAG v roku 2001 naďalej pôsobil ako člen Dozornej rady PSK Invest Kapitalu a zároveň aj ako zástupca šéfa oddelenia odboru treasury. Pre BAWAG P.S.K. pracuje už 32 rokov.

V lete 2002 sa rozhodol prijať miesto riaditeľa odboru Treasury v ISTROBANKE na Slovensku. Tu zároveň pôsobí aj ako člen dozornej rady Istro Asset mangementu. Ako sám hovorí, bola to pre neho zaujímavá výzva, ktorá mu zároveň splnila túžbu osobne spoznať život v inej krajine. Na otázku k slovenčine odpovie: "Už piaty rok sa učím." Hneď nato s úsmevom doplní, že s prestávkami.

Jeho oddelenie realizuje obchody na medzibankovom peňažnom, devízovom a kapitálovom trhu. Riadi devízovú pozíciu a krátkodobú likviditu banky.

Na Slovákoch si váži otvorenosť. "Mám rád, keď mi zamestnanci otvorene povedia, čo sa im nepáči. Zároveň však od nich očakávam konštruktívny návrh riešenia. Kritizovať je jednoduché, to vieme všetci, no problémy sa majú riešiť, nestačí o nich hovoriť. Moji ľudia vedia, že majú priestor na vlastnú sebarealizáciu a v istom zmysle kreativitu," dodáva.


 

Mário Mika (VÚB)
riaditeľ odboru Obchodovanie na finančných a kapitálových trhoch
Svoju bankovú kariéru začal vo VÚB v roku 1997 ako junior díler na peňažnom trhu. Neskôr sa začal špecializovať na obchodovanie na devízovom trhu. Od roku 2001 zodpovedá za celú oblasť kurzových rizík a od roku 2003 aj za oblasť obchodovania. Je členom predstavenstva stavovskej organizácie obchodníkov na finančných trhoch ACI Slovakia.

Podľa neho je obchodovanie na finančnom trhu dynamická a vzrušujúca práca, ktorá si za každých okolností vyžaduje plné sústredenie, predvídavosť, bleskovú analýzu a okamžité rozhodnutia. "Je to istý druh súperenia, neustále sa porovnávanie s ostatnými, kde chcete byť stále úspešný. Aj keď je Trading na prvý pohľad o silných individualitách, je tu nesmierne dôležitá tímová spolupráca. Je to miesto, kde sa človek naučí spoliehať sa sám na seba, ale zároveň spozná silu tímového ducha. Práve tak, ako v dokonalom orchestri," hovorí.


 

Nabudúce šéfovia riadenia rizika

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 23:12