StoryEditor

Občania sa budú môcť zhromažďovať už 50 metrov od Ústavného súdu

16.01.2008, 13:17
Autor:
TASRTASR

Pôvodná stometrová hranica, ktorá vymedzovala minimálnu vzdialenosť možnosti zhromažďovania sa od budovy Ústavného súdu (ÚS) SR, sa od 1. apríla skráti na polovicu. Vyplýva to z poslaneckého návrhu zákonodarcov Branislava Bačíka a Viliama Jasaňa (obaja Smer-SD), s ktorým dnes súhlasila vláda.
Potreba skrátenia hranice vychádza z poslednej zmeny zákona o zhromažďovacom práve, ktorá nadobudla účinnosť 1. novembra 2007. V tejto poslednej zmene bola hranica zhromažďovania pri parlamente Národnou radou SR zmenená rovnako zo 100 na 50 metrov. Ide teda o legislatívne zjednotenie veľkosti hranice pri reprezentantovi zákonodarnej moci, ako i pri reprezentantovi súdnej moci, nakoľko obe sú navzájom rovnocenné.
"Zároveň by nemalo byť pri jednom reprezentantovi jednej moci iné obmedzenie zhromažďovacieho práva ako pri druhom. Na druhej strane však nebude touto zmenou narušená bezpečnosť Ústavného súdu Slovenskej republiky, ani jeho sudcov, pričom bude takto zároveň vylúčená i možnosť pôsobenia na rozhodovanie ÚS v čase jeho zasadnutí," uvádza v materiáli jeho predkladateľ na kabinetnú pôdu, Ministerstvo spravodlivosti SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 02:58